Tänä vuonna monet ovat panostaneet pihojen ja puutarhojen viihtyisyyteen ja toimivuuteen. Kompaktista rivitalopihasta saa viihtyisän ulko-olohuoneen tai vaikka eksoottisen viidakon, ja mitä suurempi tontti on käytettävissä, sitä enemmän mahdollisuuksia on tarjolla. Ympäröivän luonnon ehdoilla toteutettu monikäyttöinen piha on myös helppohoitoinen.

 

Kun kaupunkipiha on nykyisin yleensä varsin kompakti, kaavoitettujen alueiden ulkopuolella tontit voivat olla kooltaan tuhansia neliöitä, jopa hehtaareja. Harvalla on kuitenkin mahdollisuus rakentaa koko alaa hoitoa vaativaksi puutarhaksi. Kohtuullisen kokoinen, helposti ylläpidettävä pihamiljöö täyttää useimpien toiveet omasta viherkeitaasta.

Iso piha kuntoon pala kerrallaan – oikeassa järjestyksessä

Suuren puutarhan ja pihan uudistamiseen kannattaa tarttua pala kerrallaan. Kaikkea ei tarvitse suinkaan toteuttaa kerralla. Hyviä vinkkejä saa piha- tai puutarhasuunnittelijalta, jonka neuvojen perusteella uudistamisessa voi sitten edetä oman intonsa ja budjetin mukaan.

Ensin kannattaa aloittaa taloa lähinnä olevista alueista ja edetä vähitellen kauemmaksi. Jos pihan ja puutarhan rakentamiseen tai uudistamiseen vaaditaan suurempia kaivuu- tai maansiirtotöitä, ne kannattaa – jos mahdollista – toteuttaa kerralla, ettei puutarhaa tarvitse repiä auki useaan otteeseen.

Suuren pihan suunnittelussa yhdistyvät luonto ja modernit materiaalit

Suuret pihapiirit sijaitsevat yleensä kaava-alueiden ulkopuolella ja maaseutumaisessa ympäristössä. Ympäröivä luonto kannattaakin pitää keskiössä, kun aloittaa suunnittelemaan pihaa ja puutarhaa taajama-alueen ulkopuolella.

Sijaitsipa koti tai huvila viljapellon laidalla tai metsän siimeksessä, sen ympärille on mahdollista rakentaa ympäristöön luontevasti sulautuva viihtyisä puutarha maisemaan istuvien materiaalivalintojen avulla. Suunnittelutyössä edetään tontin ehdoilla, sen alkuperäistä tilaa ja tunnelmaa aistien. Olemassa olevaa kasvillisuutta pyritään vaalimaan. Kauniita kiviä ja kalliota tuodaan mieluummin esille kuin piilotetaan maan alle.

Kotimaisten pihakivivalmistajien pihakivet helpottavat modernin piharakentamisen ja luonnon elementtien yhteensovittamista. Ne ovat saaneet vaikutteita suomalaisesta maisemasta ja niitä voidaan kauniisti yhdistää myös muihin materiaaleihin. Kestävät kivirakenteet, tukimuurit, portaat, polut, askelmat ja istutusaltaat tuovat puutarhaan struktuuria ja helppohoitoisuutta.

Luontevia kulkureittejä – kivettyjä polkuja ja ajo-alustoja

Pihan ydinmiljöö muotoutuu sisääntulon sekä talon ja piharakennusten ympärille. Luontevina tilanrajaajina luonnon ja rakennetun alueen välissä toimivat esimerkiksi isot maakivet, kasvillisuus, muurirakenteet tai vaikkapa riukuaita.

Luontevasti polveilevat polut ja käytävät pehmentävät rakennusten suoraviivaisia muotoja ja johdattavat kulkua pihan eri toimintojen välillä. Kulkureitit mitoitetaan käytön mukaan. Ne voivat pienimillään olla vain askelvälein asennettuja luonnonliuskeita tai erimuotoisia betonilaattoja maanpinnan tasoon upotettuina.

Käytetyimmät väylät kannattaa päällystää kovalla pinnoitteella. Betonisten pihakivien mallistossa on kauniita, ilmeeltään luontoon sopivia vaihtoehtoja istuvat hienosti luonnonläheiseen ympäristöön.  Ne muodostavat kulkureiteille tasaisen ja samalla helposti puhtaana pidettävän kivipinnan, jonka päällä liikuntarajoitteinenkin voi edetä turvallisin mielin. Paksut, 80 mm pihakivet ovat tukevia ja kestäviä myös pihateiden ja parkkialueiden päällysteenä.

Kestävät ja kauniit kivet terassille, hyötypuutarhaan ja talon seinustalle

Tilava oleskeluterassi tai -patio on ehdottomasti puutarhan sydän. Kaunis kivilattia on myös erinomainen alusta kesäkeittiölle, komealle grillille tai pitkälle syksyyn lämmittävälle ulkotulisijalle. Terassilta löytyy kenties paikka myös kylpytynnyrille tai porealtaalle.

Suurella pihalla on tilaa laajalle kasvimaalle, hyötypuutarhalle ja kasvihuoneelle.

Yrttejä ja salaattia kannattaa kasvattaa myös lähellä kesäkeittiötä. Näppärä rakentaakin viljelylaatikon esimerkiksi pihan rakentamisessa käytetyistä betonisista muurikivistä. Yhtenäinen ilme toistuu eri puolilla pihaa.

Seinänvierustat ovat rakennusteknisesti ja visuaalisesti tärkeä osa piharakentamista. Voimakkaasti pintaprofiloitu betonikivilaatta on moderni vaihtoehto sokkelin vierustojen verhoajana. Tasapaksu laatta on kätevä asentaa, valmiille pohjalle latominen on joutuisaa ja elävää louhemaista pintaa syntyy nopeasti.

Asiantuntija ja kuvat: Seppo Asikainen/ Karjalan Piha Ky