Muureilla näyttävä piha

Rinnepiha ja viettävät maastonmuodot tarjoavat rakentajalle haasteen. Korkeuserot teettävät töitä, mutta lopputulos on yleensä vaivan arvoinen. Tukimuurien, portaiden ja kasvillisuuden avulla rinnetontista syntyy näyttävä pihakokonaisuus, jossa silmä lepää ja liikkuminen on turvallista.

Kun suunnittelet muurin rakentamista, mieti minkä korkuisen muurin tarvitset. Rinnetontilla voi olla tarve tehdä kaksi matalampaa muuria yhden korkean sijaan. Muurin korkeus määrittää millaiset perustukset muurille pitää tehdä. Matalat alle 70 cm korkuiset muurit voi perustaa maanvaraisesti, mutta sitä korkeammat muurit vaativat alleen anturan.

Muurin korkeus ja muoto ovat ratkaisevassa asemassa muurikivityyppiä valittaessa. Jotkut muurikivityypit taipuvat kaarelle toisia paremmin, toiset ovat tarkoitettu käytettäväksi suoriin linjoihin. Pontatut ja valureiälliset muurikivet soveltuvat yli 70cm:ä korkeiden muurien rakentamiseen muita paremmin. Valureiät mahdollistavat myös muuriin liitettävien erilaisten rakenteiden, kuten esimerkiksi aitaelementtien ja suojasermien pystytolppien luontevan ja lujan kiinnityksen.

Muurikivien värit myötäilevät betonisten päällystekivien perusvärejä. Muurin julkisivu voi olla lohkottu tai sileä, lisäksi useilta valmistajilta löytyy myös erilaisia patinoituja antiikkikiviä.

Muurit ja kasvit

Istutusten vaatimat multatilat syntyvät kuin varkain erityyppisten muuriratkaisujen avulla. Elegantit muurirakenteet eivät kuitenkaan ole pelkästään rinnepihojen yksinoikeus, sillä tyylikkäillä muurikivillä voidaan elävöittää myös tasamaalla sijaitsevaa puutarhaa. Lisäksi muuriratkaisu takaa kasveille multatilan myös silloin, kun riittävän syvän kasvualustan kaivaminen ei ole mahdollista ”maan alle”.

Muureista rakennettu istutusallas kannattaa mitoittaa riittävän leveäksi. Huomioi, että muurin paksuus vie multatilasta osan ja kasveillekin pitää jättää riittävästi kasvualustaa. Mitoita muuri kokonaisten kivien mukaan.

Korotettu istutus kasveineen on rakennuksen tyylikäs jatke ja edustava tilanjakaja pihapatiolle. Muuri-istutuksiin on myös helppo ideoida lisäelementtejä, vaikkapa koristeallas suihkuineen tai kohdevalaistus. Tarvittavat sähkötyöt tulee huomioida jo rakentamisvaiheessa.

tyylikkailla_muurikivilla

DCF 1.0

Muurin_rakentaminen

 

_MG_3979

tutustu_tuotteisiin