Kiveyksen pika-asennusohje

Kiveyksen asennus lyhyesti

 

1. Merkintä maastoon

Mittaa ja merkkaa kivettävä alue maastoon. Tarkista ennen kaivutöiden aloittamista alueella mahdollisti olevien sähkö- ym. kaapeleiden ja putkistojen sijainti.

2. Pohjatyöt

Tee routivien maakerrosten poisto (huomio että asennusalustan sorakerrokset ja eristystyöt tehdään aina pinnoitettavaa aluetta laajemmalle alueelle). Upota samalla avoinna oleviin kaivantoihin esim. tulevien pihavalojen vaatimia asennuksia.

Routivien maa-ainesten poistamisen jälkeen muotoile kaivannon pohja suunniteltuun kaltevuuteen, asenna tarvittaessa eristelevyt, tasoita kaivanto kivettömällä hienojakoisella sora-aineksella ja tiivistä.

Tämän jälkeen täytä kaivanto kerroksittain kantavalla ja routimattomalla maa-aineksella välillä huolellisesti tiivistäen.

Tarkista ennen asennushiekan levittämistä, että kantavan kerroksen pinta on tasainen, asianmukaisesti tiivistetty, ja että kallistukset on tehty suunnitelman mukaisesti. Tarkistus tehdään oikolaudalla ja vesivaa´alla.

3. Asennusalusta

Levitä tasatun, kantavan kerroksen päälle n. 3 cm:n tasavahvuinen asennushiekkakerros hienoa hiekkaa tai kivituhkaa, raekoko 0–8 mm. Asenna hiekan tasaamisen helpottamiseksi kantavan kerroksen päälle apuohjureiksi esim. rautaiset t-kiskot vähintään parin prosentin kallistuksella rakennuksesta poispäin. Tarkista vielä pinnan kallistus.

Tasaa asennushiekka suoraa lautaa t-kiskojen päällä vetäen. Aloita pihakivien latominen kiinteästä rakenteesta ulospäin edeten. Asenna kivet ja -laatat tiiviisti toisiinsa suunnitellun ladontamallin mukaisesti. Lado aina valmiin kivipinnan päältä ja vältä liikkumista tasoitetun asennushiekkakerroksen päällä.

4. Linjalangalla kivet suoraan

Käytä apuna linjalankaa koko ladontatyön ajan. Se varmistaa kiveyksen saumojen suoruuden.

5. Kivien leikkaus

Pihakiveys vaatii usein leikkaamista viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi. Leikkaa kivet esim. timanttiterällä varustetulla kulmahiomakoneella, polttomoottori- ja pöytämallin kivisahalla. Ole erityisen huolellinen ja muista suojata silmäsi ja korvasi! – Voit myös katkaista pihakivet giljotiinityyppisellä katkaisulaitteella.

6. Reunojen tuenta

Asenna upotettava reunatuki ennen päällysteen asentamista, jotta voit asentaa päällysteen reunakiviin tukeutuvan, tiivistetyn asennuskerroksen päälle. Asenna matala reunatuki tai -lista latomisen jälkeen kivituhkalla tai murskeella tukien ennen päällystekivien tärytystä.

7. Saumaus

Saumaa lopuksi kiveys hienolla hiekalla. Harjaa hiekka kiveyksen saumoihin ja tiivistä valmis betonikiveys max. 80–100 kg:n painoisella tärylevyllä. Harjaa tärytyksen jälkeen saumoihin lisää saumaushiekkaa. Laatoista tehtyä kiveystä ei yleensä tärytetä, pelkkä saumaus riittää.

 

 

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »