Ajotie pihalla

Huolellinen pohjustus

Ajoteiden paikat olisi hyvä huomioida mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä autolla liikennöitävien alueiden sijainnin ollessa tiedossa heti kaivutöiden alkaessa, niiden pohjat voidaan tehdä rakennuksen pohjustusten yhteydessä. Tällöin alueita voidaan hyödyntää jo rakennustyön aikana, ja samalla niiden pohjat tiivistyvät luonnostaan.

Pihakiveyksen edut

  • Pihakiveys on pitkäikäinen. Se kestää raskasta kulutusta ja hyvin pohjustettuna myös autolla ajoa.
  • Pihakiveys viimeistelee talon ympärillä olevan pihamaiseman.
  • Pihakiveys vähentää pölyhaittoja ja on helppo pitää puhtaana. Pihakiveyksen ansioista hiekan ja roskien kantautuminen sisälle vähenee.

Ajoteiden mitoitus

Erillisten ajoteiden tarpeellisuus riippuu paljon autotallin tai – katoksen sijoittumisesta tontille. Usein toiveena on päästä autolla lähelle sisäänkäyntiä vähintäänkin huoltoajon verran. Tällöin pinnoitettava pihatie on mitoitettava vähintäänkin 2,5m:n levyiseksi. Sisäänajotien leveyden on suositeltavaa olla noin 3 metriä. Pysäköintialueen minimimitta on 2,5 x 5 m.

Ajoteiden päällysteet

Autotallin edusta, kääntöpaikka, pysäköintialue ja pihatiet vaativat kantavan ja kulutusta kestävän pinnoitteen. Tarkoitukseen soveltuvat parhaiten paksut neliö- ja suorakaidekivet sekä reunaprofiloidut, ns. sidekivet. Tosiinsa sitoutuvat sidekivet käyvät hyvin myös kaltevien pintojen ja loivien luiskien pinnoittamiseen.

Pihakivien suositeltava vahvuus autolla liikennöitävillä alueilla on 8 cm, mutta erittäin hyvin pohjattuna myös 6 cm:n vahvuinen pihakivi kestää hyvin henkilöauton painon. Pihalaattoja käytettäessä laattojen vahvuuden on oltava 8 cm.

Värit ja muodot

Pinnoitteisiin saadaan elävyyttä päällystettävien pintojen muodoilla, sekä erilaisten ladontamallien ja värien avulla. Päällysteen väri kannattaa valita harkiten niin, että se sointuu talon väritykseen. Värivaihtoehtoja on runsaasti. Tavallisen harmaan sijaan voit valita mm. erisävyisiä ruskeita, mustia, harmaita, värillisiä sekä monivärisiä pihakiviä tai -laattoja. Väri elävöittää pihakiveystä ja tekee siitä yksilöllisen.