Ryhdikkäät reunat – kestävämpi kiveys

Betoniset reunakivet antavat pihakiveykselle ryhtiä ja viimeistellyn ulkonäön, ja pitävät pienimmätkin kivet paikoillaan kiveysten reunoissa. Tukematon reuna liikkuu helposti ja kiveys lähtee purkautumaan.

Kotipihojen käytetyin reunakivi on maahan upotettava malli. Lähes kaikilla valmistajilla on tuotannossa myös värillisiä vaihtoehtoja perusharmaan sävyn lisäksi. Lyhyen pituuden ansiosta suorilla kappaleilla saadaan rajattua helposti myös kaarevan pinnan reunaa.

Kiveyksen rajauksena on mahdollista käyttää myös valmiin pinnoitteen pintaan liimattavaa kivimallia. Näistä kivistä löytyy runsas valikoima erilaisilla säteillä kaartuvia reunakiviä. Betoniset reunakivet käyvät myös istutusryhmien rajaamiseen sekä nurmikon ja käytävän erottamiseksi toisistaan.

Maahan upotettavan reunakiven asentaminen

Maahan upotettava reunakivi asennetaan heti ladonnan jälkeen ennen kiveyksen tärytystä. Tuen voi asentaa jokseenkin samaan tasoon pihakiveyksen kanssa, tai jättää reilusti koholle. Jälkimmäisessä tapauksessa reunakivi asennetaan yleensä samalle pohjaukselle, mitä pihakiville on tehty. Asennusvaiheessa tämä menetelmä on helpompi toteuttaa, mutta esim. talvi puhtaanapidossa saattaa koholla oleva kivi jossain tapauksessa olla hieman ongelmallinen.

Jos reunakivi asennetaan samaan tasoon muun kiveyksen kanssa, asentaminen edellyttää yleensä pientä kaivutyötä. Asennushiekan tasauksessa kannattaa käyttää apuvälineenä reunakiven korkuista ”kulmalautaa”, jolla varmistetaan kerralla kiven haluttu korkeus. Kaivaminen on tehtävä varovasti ja tuki hyvä asentaa samanaikaisesti mitä pihakivien asennustyö etenee.

Nurmikon rajaaminen

Käytävän, muurin, istutusten ja nurmikon välinen raja on usein epäselvä ja nurmikonleikkuun jäljiltä reunaan jää häiritseviä heinätupsuja. Liittymäkohdan rajaaminen betonikivillä tai betonisella reunakivellä vähentää kitkemistä. Kivet asennetaan nurmipinnan tasoon, jolloin toinen ruohonleikkurin pyöristä kulkee nurmea leikatessa kiveystä pitkin. Näin nurmikon raja pysyy vähällä vaivalla selkeänä ja siistinä.