viides1b

Hyvin hoidettu piha voi nostaa talosi arvoa yli 10 prosentilla ja epäsiisti piha voi laskea talosi arvoa tai pidentää myyntiaikaa. Kurkkaa tästä vinkkejä siihen, miten kauniisti pihakivet voivat korostaa talosi tyyliä!

Pihakivet, huolitellut kulkureitit ja rajatut istutusalueet luovat hyvän ensivaikutelman taloesittelyissä ja houkuttelevat mahdollisia ostajia astumaan sisään. Hyvin hoidettu piha voi nostaa pientalokiinteistön arvoa keskimäärin 11,5 prosentilla myyntitilanteessa.

Pientalokiinteistöissä arvonnousua tuovat erityisesti oleskelupihan terassi tai patio, näkösuojat ja istutukset, sisääntulon kiveykset ja istutukset, grillipaikka tai kesäkeittiö sekä leikkialue tai pelipaikka. Tiedot perustuvat Inari Janssonin tekemään tutkimukseen Piharakentamisen vaikutus kiinteistöhintoihin (Viheraluerakentajat ry, 2010).
viides2

Tyylikkäät näkösuojat ja istutukset voivat nostaa talosi arvoa.

Tutkimus perustui kiinteistönvälittäjien näkemyksiin pääkaupunkiseudulta sekä Tampereen, Turun ja Oulun seuduilta. Yli puolet tutkimukseen osallistuneista kiinteistönvälittäjistä oli sitä mieltä, että hyvin rakennettu ja hoidettu piha lyhentää kiinteistön myyntiaikaa, oli kyseessä sitten pientalo- tai kerrostalopiha.

Pihakivet, kauniit istutukset ja siisteys ovat myyntivaltteja

Sisääntulolla on erityinen merkitys ensivaikutelman luomisessa: se toivottaa vieraat tervetulleiksi, ja parhaan vaikutelman tekevät siisteys, ehjät pinnoitteet ja hyvinvoivat istutukset.
viides3
Pihakivet ja pienet yksityiskohdat tekevät vaikutelman hyvinhoidetusta kiinteistöstä.

Kukkasten ja pensaiden määrällä ei niinkään ole merkitystä, kunhan kasvillisuus näyttää terveeltä ja hoidetulta. Pihakivet tekevät kokonaisuudesta helppohoitoisen, mikä myös edesauttaa myyntiä.
viides4
Huoliteltu sisääntulo toivottaa vieraat tervetulleiksi.

Kerrostalopihoissa arvonnousua voi tavoitella sisääntulon ja kulkureittien pinnoitteilla tai kiveyksillä, yhteisellä oleskelualueella, leikkipaikalla, kasvillisuudella ja nurmialueella sekä kuivaus- ja tomutuspaikalla.

Pihaan investointi kannattaa yleensä aina

Pihan rakentamiskustannukset ovat omakotitaloissa yleensä useita kymmeniä tuhansia, ja investointi laajoihin kivialueisiin tai istutussuunnitelmiin voi tuntua liioittelulta etenkin rakentamisen loppuvaiheessa, kun budjetti alkaa hipoa jo rajojaan.
viides5b Pihan rakenteita kannattaa miettiä jo talon rakennusvaiheessa. Kiinteistön arvonnousu ylittää pihan rakennuskustannukset keskimäärin 5500 eurolla.

Pihasuunnittelu kannattaisi kuitenkin tehdä jo ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista, koska silloin maarakennustyöt voidaan tehdä kustannustehokkaasti ja näin saadaan pihan perusrakenteet kuntoon. Pihaan investointi yleensä kannattaa: kiinteistön arvonnousu myyntitilanteessa ylittää yleensä aina pihan rakentamiskustannukset keskimäärin 5500 eurolla.

Vastaavasti huonosti hoidettu tai epäsiisti pihaa voi laskea talon tai asunnon hintaa tai pidentää myyntiaikaa. Eniten myyntihintaa laskee tai myyntiaikaa pidentävät yleinen epäsiisteys, vaatimaton tai puuttuva oleskelualue, halkeillut asfaltti, pihalla seisovat lätäköt ja huonokuntoiset istutukset.

Katso kuvagalleria pihaideoista!

viides6
Taloyhtiöissä kannattaa kiinnittää yhteisiin alueisiin, kulkureitteihin ja niiden pinnoitteisiin.
viides7
Reunakivet, polut ja niitä reunustavat kauniit kasviasetelmat tekevät pihasta siistin näköisen.
viides8
Pihakivet sopivat myös mökkipihaan: niillä on mukava tepastella paljain varpain eikä sisään kantaudu niin paljon roskaa.
viides9
Tontin korkeuserot, pihakiveyksillä rajatut muodot ja ympäristöön sopivat istutukset tekevät pihasta hallitun kokonaisuuden.
viides10

Kivimuurit ja niihin upotetut pihavalot tekevät pihasta nautinnollisen ympäri vuorokauden ja jokaisena vuodenaikana.
viides11
Yhdistelemällä kiviä ja kasvillisuutta pihasta saa helppohoitoisen, mutta kuitenkin vehreän.
viides12Erikokoisten ja -muotoisten pihakivien yhdistelmä tekee pihasta kiinnostavan.Katso myös nämä:

Pihakivimestarin blogista löydät paljon ideoita ja asiaa piharakentamiseen

Kaipaatko apua pihasuunnitteluun? Katso vinkkejä tästä.

Tästä löydät neuvoja kivipihan toteutukseen

Julkaistu yhteistyössä Meillä Kotona sivuston kanssa 15.6.2018