Oman pihakiveyksen ulkonäkö ja värit kannattaa aina valita miellyttämään omaa silmää. Kivien ulkonäköä valitessa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon pihapiirin rakennusten ikä ja värimaailma sekä kokonaisuutena ympäristö, johon kivet tulevat. Kivien koot, muodot, pintakäsittelyt, värit ja saumaukset vaikuttavat kokonaisilmeeseen. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä kivien valinnasta. Lopussa on myös linkki Omakotiliiton webinaariin ja Omakotilehden liitteeseen, joista saat lisätietoja asiantuntijoilta.

Kivivalinnassa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota pihan käyttöön, kulutukseen ja puhtaanapitoon. Harkiten valitut värit ja ladontakuviot elävöittävät pihakiveystä ja tekevät siitä yksilöllisen. Kiveys kannattaa sovittaa talon ikään ja pihan muotoihin. Pehmeästi mutkittelevia käytäviä on helpointa rakentaa kaarevareunaisista tai suhteellisen pienikokoisista kivistä. Suuret laatat vaativat tasaisen ja tasaisesti kallistuvan asennusalustan. Jos pinnan muodot vaihtelevat huomattavasti lyhyellä matkalla, on hyvä valita pienikokoinen kivi, joka toistaa pohjan muodot luontevasti.

Viimeistelty piha nostaa talon arvoa

Hyvin hoidettu piha voi nostaa talon arvoa yli 10 prosentilla ja vastaavasti epäsiisti piha voi laskea arvoa tai pidentää myyntiaikaa. Erityisesti sisääntulon kiveykset ja istutukset, oleskelupihan terassi tai patio, näkösuojat ja istutukset, grillipaikka tai kesäkeittiö sekä leikkialue tai pelipaikka vaikuttavat kiinteistön arvoon myönteisesti. Tarkkaan harkitulla suunnittelulla ja rakentamisella sekä pihan hoidosta huolehtimalla kiinteistön hinta voi nousta jopa enemmän kuin pihaan on investoitu.

Seuraavista kuvista näkyy omakotitalon sisäänkäynnin täydellinen muodonmuutos. Kaunis kiveys luo ilmettä ja nostaa arvoa.

Esimerkkipiha ennen kiveysremonttia.

Esimerkkipiha kiveysremontin jälkeen. Siistit kulkuväylät helpottavat pihalla liikkumista. Muurikivistä tehdyt kasvialtaat rajaavat, korostavat ja suojaavat kasveja. Remontin yhteydessä lisättiin myös pihavalot kulun helpottamiseksi ja kasvialtaiden korostamiseksi.

Muurit jäsentävät pihaa ja niiden avulla voidaan hallita tontin korkoeroja

Rinteen terassointi tai pengertäminen tuo lisää mahdollisuuksia tilan käyttöön. Se myös estää eroosiota. Muureilla voidaan elävöittää myös tasaista pihaa, jolloin ne toimivat hyvin tilanjakajina. Esimerkiksi sisääntulon yhteydessä olevat muuri-istutukset toivottavat tulijan tervetulleeksi ja rajaavat tontin katualueesta. Rinteessä kasvava nurmikko on työlästä pitää siistinä. Tukimuuri luiskan alataitteessa ja rinteen verhoaminen kasvillisuudella poistaa niittotarpeen ja ryhdistää koko pihan olemuksen.

Rajatut alueet tekevät pihasta jäsennellyn ja ryhdikkään

Reunakivillä luodaan raamit ja tuki koko pihakiveyksen alueelle. Ne tukevat askellettavan kiveyksen reunaa ja pitävät sen kestävänä. Ne helpottavat myös pihan ylläpitoa. Reunakivet kannattaa asentaa heti pohjatöiden jälkeen, jolloin ne toimivat apuna kiveyksen asentamiselle. Kaarevat ja mielenkiintoiset korotetut reunukset nostavat istutukset jalustalle. Kasvit saavat kukoistaa rauhassa.

Pihan muotokieli vaikuttaa kivien ja laattojen valintaan. Suorakulmaisiin muotoihin sopivat lähes kaikki kivityypit.

Pihatiet, kulkureitit ja polut yhdistävät pihan alueet toisiinsa

Harkiten valitut värit ja ladontakuviot elävöittävät pihakiveystä ja tekevät siitä yksilöllisen. Kivipinnan värit kannattaa valita niin, että sävyt ovat harmoniassa keskenään ja sointuvat rakennusten väritykseen. Lisäksi niillä voidaan rajata tai korostaa alueita ja viitoittaa kulkua. Kulkureittien suunnittelussa mielikuvitus on rajana. Reitti voi olla suoraa, kaarevaa tai polveilevaa. Pienimmillään reitti voi syntyä askelkivistä. Kotipihassa kiven paksuudella ei ole suurta merkitystä. Valitse kivimalli muotojen mukaan: kaarteisiin pienempi kivikoko.

Toimiva piha on paras piha

Haaveiletko hyötypuutarhasta, kasvihuoneesta tai omasta nuotiopaikasta? Kaiken tämän voi toteuttaa omalla pihallasi kiveysten avulla. Helpota pihan hoitoa ja ota enemmän aikaa pihaelämälle – omassa pihassa viihtymiselle.

Helppohoitoinen pihakiveys antaa aikaa pihaelämälle, tulipaikkaratkaisut lisäävät tunnelmaa.

Lisäinfoa aiheesta Omakotiliiton webinaarista ja lehden liitteestä

Kuuntele Omakotiliiton webinaarista asiantuntijan näkemykset, mihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota pihakivien valinnassa. Linkki webinaariin: https://youtu.be/RtJlCqZteps

Lue aiheesta myös Omakotilehden liitteestä: https://issuu.com/kivirakentaminen/docs/kivi_ja_ideoita_2022