toinen1b

Avaa ovi pihalle! Rakenna unelmien kesäpiha kivillä ja laatoillaOnko toiveissasi kesäkeittiö, patio tai kenties hiekkalaatikko? Pihakivillä valmista syntyy nopeasti ja varmasti. Katso tästä inspiroivat vinkit ja ryhdy työhön, nyt on paras aika uusien pihaideoiden toteuttamiseen.

Kesän koittaessa olohuone siirtyy terassille tai patiolle. Ruokapöytä kannetaan ulos, ja kotikokit hääräävät kesäkeittiössä tai grillin ääressä. Piha on myös ikimuistoisten perhejuhlien näyttämö. Hyvin suunniteltu piha on kodin saumaton jatke, kun keittiöstä pääsee sujuvasti ulos ruokailemaan ja olohuoneesta avautuvat kauniit näkymät pihalle.

toinen2

Nyt rikotaan jo kevään lämpöennätyksiä, ja ihana pihaelämä voi alkaa!

toinen3
Hyvin suunniteltu piha on käytännöllinen, kaunis ja tarkoituksenmukainen.

Mitä sinä toivot kesäpihaltasi?

Aloita pihan suunnittelu listaamalla koko perheen tarpeet ja haaveet. Muista huomioida suunnittelussa myös maaperä ja kasvillisuus, maaston muodot sekä tontilla jo olevat rakennelmat.
toinen4
Pihan suunnittelussa on tärkeää listata kaikki pihalla tarvittavat toiminnot. Asiantunteva pihasuunnittelija osaa rakentaa toiveista yhtenäisen kokonaisuuden.

Mahdollisimman yksityiskohtainen, paperille laadittu pihasuunnitelma helpottaa tarvittavien kivien tai laattojen määrän laskemista, kustannusarvion laatimista ja käytännön toteutustyötä. Suunnitelma mahdollistaa myös vertailukelpoisten tarjousten pyytämisen, mikäli teetät työn urakoitsijalla.
toinen5
Valmiiksi leikattujen kaarevien laattojen avulla saa rakennettua helposti näyttävän kiveyksen kesän kahvihetkiin.

Harkiten valitut värit ja ladontakuviot elävöittävät pihakiveystä ja tekevät siitä yksilöllisen. Kivipinnan värit kannattaa valita niin, että sävyt ovat harmoniassa keskenään ja sointuvat rakennusten väritykseen. Lisäksi niillä voidaan rajata tai korostaa alueita ja viitoittaa kulkua.
toinen5
Saman sävyiset ja tyyliset laatat läpi pihan tekevät vaikutelmasta harkitun ja yhtenäisen.

Tuttujen tiili-, parketti-, kalanruoto- ja ympyräladontojen lisäksi on lukuisia muita ladontamahdollisuuksia. Voit myös yhdistellä keskenään betonikiviä ja -laattoja. Eri kivimalleja yhdisteltäessä mitoitukset ja kivien yhteensopivuus on hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.
toinen7
Erilaisilla ladonnoilla saat eloa kiveyksiin.
toinen8
Kokeile myös yhdistää betonikiviä ja laattoja. Löydät värimalleja, ideoita ja esimerkkisuunnitelmia Pihakivi.comin sivuilta.
toinen9
Vehreä yrttitarha sopii hyvin kiveyksen kaveriksi, niistä syntyy kaunis kontrasti. Kivet estävät kasvien hallitsemattoman leviämisen.

Huomioi kesäkalusteet ja kulkuväylät

Mitoita patio tai terassi niin tilavaksi, että puutarhakalusteet mahtuvat sille väljästi. Kalustetulla patiolla pitää pystyä liikkumaan vaivatta. Pihakivien paksuudeksi jalkaisin liikuttavilla oleskelualueilla riittää 6 cm, ja laattojen vahvuus vaihtelee yleensä 3,2–8 cm:n välillä.
toinen10
Varaa kaikille toiminnoille, kulkuteille ja kalusteille riittävästi tilaa oleskelualueita suunnitellessa.
toinen11
Pieneenkin pihaan saa mahtumaan monenlaisia tiloja ja toimintoja.

Rakenna kesäkeittiö, jossa kaikki viihtyvät

Kesällä monet haluavat siirtää ruuanlaiton kokonaan pihalle, ja herkuthan maistuvat aina paremmilta ulkona. Kylmän talven jälkeen on palkitsevaa koota koko perhe tai ystävät kesäkeittiön ympärille ja kokata yhdessä ulkona.
toinen12
Mitä jos järjestäisit kevään ensimmäiset lettukestit pihalla tulevana viikonloppuna?

Kun päätät rakentaa kesäkeittiön, mieti millaiseen käyttöön se tulee ja miten se istuu ympäristöön. Jos toiveissasi on kevytrakenteinen kesäkeittiö, esimerkiksi paviljonkityyppinen katos, kiveyksen voi tehdä ensin ja asentaa katoksen sen päälle. Pinnoitteesta kannattaa tehdä rakenteen kohdalta tasainen, jolloin kaadot lähtevät vähän ulompaa.

Jos valitset raskasrakenteisemman, kiinteän huvimajan, tarkista edellyttääkö se toimenpide- tai rakennuslupaa. Massiivisempien rakennelmien yhteydessä tehdään yleensä rakennustekniset työt ensin, ja kiveykset vasta sen jälkeen.
toinen13
Kesäkeittiössä voi olla kevyt katos tai se voi olla kiinteä rakennelma. Tarkista, vaaditaanko suunnittelemaasi rakennelmaan lupa.
toinen14cKatettu terassi tai patio on takuuvarma paikka kesän juhlien järjestämiseen.

Pihan toiminnot elävät perheesi tarpeiden mukaan

Sanotaan, että piha ei ole koskaan valmis, mutta sen suunnittelu kannattaa tehdä pitkällä tähtäimellä niin, että se muuntautuu perheen muuttuvien tarpeiden mukaan. Pienten lasten kodissa tarvitaan paljon leikkitilaa, kun taas teini-ikäisille on tärkeää, että pihalla voi viettää aikaa ystävien kanssa. Piha voi olla myös sinun oma etätyöpaikkasi.
toinen15
Hiekkalaatikon voi suunnitella siten, että lasten kasvettua sen voi muuntaa vaikka kukkalavaksi.

Nuorison harrastuksille voi löytää sopivat tilat myös tiiviistä kaupunkipihasta.
toinen17

Etätyö omalla pihalla voi olla hedelmällistä etenkin silloin, jos työhösi sisältyy paljon itsenäistä suunnittelua ja ajattelua.

Pihan tulee olla turvallinen kaiken ikäisille, niin lapsille kuin iäkkäillekin. Kulkeminen pihalla tulisi olla esteetöntä, ja kannattaa muistaa, että joskus ehkä itsekin joudut liikkumaan siellä rollaattorin avulla. Pihan ei myöskään pidä olla työleiri, vaan helppohoitoinen ja tarkoituksenmukainen.

Kun pihaa ei tarvitse hoitaa aivan jatkuvasti, se antaa mahdollisuuksia pidempiin matkoihin ja ennen kaikkea aikaa jää silloin kaikkein tärkeimpään: yhdessäoloon ja pihaelämästä nauttimiseen.

Hae lisää inspiraatiota kivipihaan osoitteesta Pihakivi.com
Helpot pikaohjeet kiveyksen asennukseen löydät tästä!

Julkaistu yhteistyössä Meillä Kotona -sivuston kanssa 17.5.2019