kolmas1b

Vaikuttava sisäänkäynti, turvalliset portaat ja helppokulkuiset reitit muodostavat pihakokonaisuuden, joka on ilo silmälle ja joka houkuttelee viettämään aikaa pihalla. Täydellinen piha syntyy monista pienistä yksityiskohdista, joilla jokaisella on selkeä funktio ja huolella mietitty ilme. Katso tästä vinkit, miten loihdit pihastasi täydellisen kokonaisuuden!

Talon sisäänkäynti on kodin käyntikortti ja siksi tärkein pihan alue. Hyvin suunniteltu sisäänkäynti houkuttelee kylään, ja se liittyy saumattomasti muihin etupihan toimintoihin, kuten pääovelle johtavaan polkuun, autotalliin tai postilaatikolle. Edustava piha syntyy hyvin hoidetusta etupihasta ja ajotiestä, käytävistä, huoltoalueista ja kokonaisuutta pehmentävistä kasveista ja istutusalueista.
kolmas2
Sisääntuloon kannattaa panostaa, ja etenkin asunnon myyntitilanteessa hyvän ensivaikutelman antaminen on tärkeää. Pihan siisti yleisilme ja helppohoitoisuus ovat kiinteistönvälittäjien mukaan kiinteistön arvon kannalta pihan tärkeimmät asiat. Oleskelu- ja sisääntulopiha voivat nostaa kiinteistön arvoa, ja sisääntulopihassa kiinnitetään usein ensimmäisenä huomiota kiveykseen ja istutuksiin. Kivetyllä sisäänkäynnillä on myös käytännöllinen etu: ne on helppo harjata tai pestä puhtaaksi eivätkä kura ja roskat kulkeudu sisälle taloon.
kolmas3
Muista perusmitat, niin piha toimii

Pääovelle johtavan käytävän tulisi olla vähintään 1,2 metriä leveä, jotta polulla kaksi henkilöä voi kohdata ongelmitta. Tärkeimpien kulkuväylien lisäksi pienet pihapolut tuovat pihaan elävyyttä. Kaarevat polut voivat olla vain puoli metriä leveitä. Käytäväkivien paksuudeksi riittää 6 senttiä, jos siinä kuljetaan vain jalkaisin.

Jos autolla pitää päästä sisäänkäynnin lähelle satunnaisestikin, pitäisi käytävän olla vähintään 2,5 metriä leveä, sisäänajotien puolestaan tulisi olla 3 metriä leveä. Pysäköintialueen minimimitta on 2,5 x 5 metriä. Pysäköintialue vaatii kantavan ja kulutusta kestävän pinnoitteen ja pysäköinti- ja ajoalueilla pihakivien tulisi olla vähintään 8 senttiä paksuja. Tähän sopivat parhaiten paksut neliö- ja suorakaidekivet sekä reunaprofiloidut sidekivet. Tosiinsa sitoutuvat sidekivet käyvät myös kaltevien pintojen ja loivien luiskien pinnoittamiseen.
kolmas4

Sisääntulokäytävän pinnoitteeksi sopivat pihakivet tai -laatat. Kivipinnan väri kannattaa valita niin, että se sointuu talon väritykseen. Kiveyksen värivaihtelulla voidaan korostaa tiettyjä alueita tai ohjata kulkua, mutta pienillä alueilla kannattaa pitäytyä yhdessä värissä, muuten ilmeestä tulee rauhaton.

Reunukset viimeistelevät kivialueet

Kaikki kivillä päällystetyt piha-alueet kannattaa rajata selkeästi ja reunustaa, niin lopputulos näyttää viimeistellyltä. Reunakivet antavat pihakiveykselle ryhtiä ja pitävät pienimmätkin kivet paikoillaan kiveysten reunoissa. Jos kiveysten reunoja ei tueta, reuna voi liikkua ja kiveys lähteä purkautumaan.
kolmas5
Kotipihojen käytetyin reunakivi on maahan upotettava malli, joita löytyy lähes kaikilta valmistajilta myös eri väreissä. Koska ne ovat lyhyitä, suorillakin kappaleilla voidaan rajata myös kaarevan pinnan reunaa.

Kiveyksen voi rajata myös valmiin pinnoitteen pintaan liimattavalla kivimallilla, joista löytyy runsaasti erilaisilla säteillä kaartuvia reunakiviä. Betoniset reunakivet toimivat erinomaisesti myös istutusryhmien rajaajina sekä nurmikon ja käytävän erottajina.

Tukevat portaat tuovat turvallisuutta

Portaat ovat usein osa sisäänkäyntiä ja siksi niiden ulkonäöllä on ratkaiseva merkitys ensivaikutelman luomisessa. Portaat tulisi rakentaa myös muualle pihaan, jos kulkureitin jyrkkyys on enemmän kuin 20 astetta.

Portaiden rakentaminen on vaativaa, ja siksi ne kannattaa suunnitella hyvin ennen rakentamisen aloittamista. Ulkoportaissa toimiva nousu on noin 18 senttimetriä per askelma ja etenemä yli 27 senttimetriä. Portaiden rakentamisessa voi yhdistää pihakiviä, laattoja ja terassilaattoja.
kolmas6
Luiskissa voi käyttää pienempiä kivikokoja, jolloin pinta-alasta suurempi osa on saumaa. Tämä on hyödyllistä siksi, että saumat auttavat kiveyksen pintaa pysymään kuivempana sateella eikä kiveys ole aivan yhtä altis liukkaudelle. Kun suuret kivet pääsevät jäätymään, voi niistä tulla vaarallisia luistinratoja. Liukkautta voi ennaltaehkäistä myös riittävillä kaadoilla ja harkitulla pintavesien ohjaamisella. Porrasaskelmien rinnalle kannattaa suunnitella huoltourat, jotka helpottavat portaiden ylläpitoa.

Muurit nostavat yleisilmeen tasoa

Portaisiin yhdistyy usein erilaisia muureja tai muurimaisia rakennelmia, kuten istutusalueita tai korkeuseroista syntyviä seinämiä. Rinnepihat ja viettävät maastonmuodot aiheuttavat rakentajille yleensä haasteita, mutta tukimuurien, portaiden ja kasvien avulla rinnepihasta saa näyttävän ja kiehtovan kokonaisuuden.

Muurikivien värit kannattaa valita niin, että ne noudattelevat betonisten päällystekivien perusvärejä. Muurin julkisivu voi olla lohkottu tai sileä. Monilla valmistajilla on myös erilaisia patinoituja antiikkikiviä, jotka voivat sopia täydellisesti esimerkiksi vanhan talon pihapiiriin.
kolmas7
Muurin suunnittelussa tärkeintä on sen korkeus, koska se määrittää, millaiset perustukset muuri tarvitsee. Rinnetontilla voi olla tarve tehdä kaksi matalampaa muuria yhden korkean sijaan. Matalat, alle 70-senttiset muurit voi perustaa maanvaraisesti, mutta sitä korkeammat muurit vaativat alleen anturan.

Muurin korkeus ja muoto vaikuttavat myös muurikiven valintaan. Jotkut muurikivityypit taipuvat kaarelle toisia paremmin, toiset ovat tarkoitettu vain suoriin linjoihin. Pontatut ja valureiälliset muurikivet soveltuvat korkeiden muurien rakentamiseen muita paremmin. Valureiät mahdollistavat myös muuriin liitettävien muiden rakenteiden, kuten aitaelementtien tai suojasermien pystytolppien lujan kiinnityksen.
kolmas8Elegantit muurirakenteet eivät ole pelkästään rinnepihojen yksinoikeus, sillä tyylikkäillä muurikivillä voi myös elävöittää aivan tasaista pihaa. Muurikivistä rakennetut istutusaltaat tai -aidanteet takaa kasveille riittävästi multatilaa, jos riittävän syvän kasvualustan kaivaminen ei muuten ole mahdollista. Muureista rakennettu istutusallas kannattaa mitoittaa riittävän leveäksi. Muista, että muurin paksuus vie multatilasta osan ja kasveille pitää jättää riittävästi tilaa. Mitoita muuri kokonaisten kivien mukaan.

Valaistus korostaa pihan parhaita puolia

Hyvin suunniteltu piha ei ole valmis ilman toimivaa valaistusta. Valaistus tuo pihaan elävyyttä, mutta ennen kaikkea se on tärkeää turvallisuuden kannalta. Kauniisti valaistus polut, kasvit tai yksityiskohdat antavat mahdollisuuden nauttia pihan estetiikasta myös pimeällä.
kolmas9
Peruspihavalaistuksen suunnittelu ei ole vaikeaa, vaan valaistusta kaipaavat alueet selviävät taskulamppukikalla: mene ulos pimeään puutarhaan ja ota taskulamppu mukaan, niin huomaat, mihin lampulla osoitat. Ne alueet tarvitsevat lisää valoa.

Tärkeintä on valaista kulkuväylät ja kaikkien rakennusten sisäänkäynnit, jotta liikkuminen ei aiheuta kompurointia. Valot ja erilaiset lämmönlähteet jatkavat terassien ja oleskelupatioiden käyttöä pitkälle syksyyn.

Pihakivivalmistajat ovat kehittäneet muurirakenteisiin istuvia, helposti asennettavia muurikivi- ja valaisinyhdistelmiä. Muurivalaisimien valoteho on juuri sopiva ohjaamaan turvallista kulkua, ja samalla ne toimivat tunnelmavaloina. Kiveyksiin upotettavat valaisimet on yleensä helppo asentaa, myös itse ilman ammattisähköasentajan apua.

Katso lisää pihaideoita ja vinkkejä pihan rakentamiseen Pihakivi.com -sivustolta!

Pihakivi.com -sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset pihakivivalmistajat. Sivustolta löydät ideoita pihakivien käyttöön sekä ohjeita pihakiveysten suunnitteluun ja toteutukseen.

Lue lisää:
Valmistaudu kesään! Näin teet pihastasi helppohoitoisen ja käytännöllisen
Avaa ovi pihalle! Rakenna unelmien kesäpiha kivillä ja laatoilla

Julkaistu yhteistyössä Meillä Kotona -sivuston kassa 7.6.2019

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/taydellinen-piha-syntyy-hyvin-mietityista-yksityiskohdista-portaista-muureista-ja-valaistuksesta