Piha on kodin käyntikortti

Miltä pihassasi näyttää tulijan silmin? Millainen on autotie ja miten tulijan kulku käy pihasta pääovelle. Viihtyisä pihakokonaisuus syntyy ajoväylistä, patioista, käytävistä, viheralueista, kasveista, erilaisista rakenteista ja pihakalusteista. Eri osa-alueet loksahtavat paikoilleen hyvän suunnitelman ja huolellisen toteutustyön avulla.

Sisääntulo luo ensivaikutelman

Etupihalla on puutarhassa tärkeä rooli. Se luo puutarhasta ensivaikutelman, tervehtii kulkijaa, toivottaa vieraat tervetulleeksi ja tarjoaa silmänruokaa niin omalle väelle kuin ohikulkijoille. Suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä etenkin kaupunkipihoissa käytettävissä olevat neliöt ovat useimmiten melko vähäiset. Autotallin asema on usein huomiota herättävän ylikorostunut. suoraan pihalle tulijaa vastaan sijoitettu autotalli ja siihen johtava suora, leveä väylä hallitsee sisään­tulon ilmettä ja vähentää sisääntulon viihtyisyyttä.

Pihakiveyksilä ja selkeillä linjauksilla voi sisääntuloon rakentaa kiinnostavaa tunnelmaa. Pihakivillä rakennetut pihan ajoväylät, autotallien ja -katosten edustat pitävät ryhtinsä. Ne ovat siisti sisääntuloväylä kotiisi. Valitse oma suosikkikivesi ja taloosi sen ympäröivään luontoon sopiva värimaailma. Laajaa kivipihaa voi elävöittää esimerkiksi muurikivillä rajatuilla kasviryhmillä. Kivet sekä pehmentävät teräviä kulmia että keventävät kiveyksen yleisilmettä. Rakenna pihasi kulkuväylät kauniiksi poluiksi pihakivillä. Käytä erilaisia kiviä, suunnittele mielenkiintoisia muotoja ja yhdistele rohkeasti värejä. Tee pihasi ilmeestä yksilöllinen.

Katso myös ”Sisäänkäynti”