Pihakiveyksen suunnittelu

Pihakiveyksien suunnittelu

Betoniset pihakiveykset täyttävät useimpien pihan rakentajien ja kunnostajien toiveet osana helppohoitoista ja näyttävää pihapiiriä. Pinnoitettavia alueita ovat mm. polut ja käytävät, oleskelu- ja grillialueet, pääsisäänkäynti ja autolla liikennöitävät alueet. Lisäksi mm. huoltopiha, tomutus- ja pyykinkuivaustelineen sekä jätekatoksen alusta kannattaa päällystää pihakivin jo pelkästään puhtaanapidon helpottamiseksi.

Pihan yleissuunnitelmasta ei välttämättä ilmene kaikkia pihan pinnoitteisiin liittyviä yksityiskohtia. Detaljisuunnitelmassa tarkennettavia asioita ovat mm. eri alueilla käytettävien pihakivien tyypit, vahvuudet, värit, pintakäsittelyt ja ladontakuviot.

Pihakivien vahvuudet

Betonikivien ja -laattojen suositeltavat pak­suudet jalan liikuttavilla pihakäytävillä ja patioilla ovat 4–6 cm. Suositeltava betonikiven paksuus henkilöautoliikenteelle on vähintään 6 cm. Mikäli pihassa säännöllisesti ajetaan raskaammalla kalustolla betonikiven ja -laattojen vahvuus tulee olla 8 cm tai yli.

Värit, pintakäsittelyt ja ladontamallit

Taitava värien käyttö tekee pihakiveyksestä persoonallisen. Kivipinnan värit kannattaa valita niin, että sävyt ovat harmoniassa keskenään ja sointuvat rakennusten väritykseen. Värit elävöittävät kiveystä. Lisäksi niillä voidaan rajata tai korostaa alueita ja viitoittaa kulkua.

Tuotannossa olevien pihakivien yleisimpiä värejä perusharmaan ohella ovat musta, punainen, ruskea ja kahden tai useamman värin erilaiset yhdistelmät. Värivalikoimat ja sävyt vaihtelevat valmistajasta riippuen. Samat perusvärit toistuvat muissa pihakivituotteissa, kuten muureissa ja reunakivissä, mikä edesauttaa yhtenäisen pihakokonaisuuden rakentamista.

Nykyisten tuotantomenetelmien myötä pihakivien valikoimiin on tullut paljon uusia eri tekniikoilla valmistettuja pintakäsiteltyjä tuotteita kuten esimerkiksi profiloitupintaisia luonnonkiviä muistuttavia kiviä ja laattoja, ja uutuuttaan vanhan näköiseksi työstettyjä kiviä ja laattoja.

Erilaiset ladontakuviot antavat lähes rajat­toman mahdollisuuden yksilöllisiin kivipintoihin. Perusmallien, kuten tiili-, parketti-, kalanruoto- ja ympyräladonnan lisäksi on lukuisia mahdollisuuksia tehdä omia ladontasovellutuksia sekä yhdistellä keskenään betonikiviä ja -laattoja. Eri kivimalleja yhdisteltäessä mitoitukset ja kivien yhteensopivuus on hyvä ottaa huomioon jo suun­nitteluvaiheessa . Monella pihakivivalmistajalla on myös tarjota kivisarjoja joissa on valmiina useampia erikokoisia toisiinsa yhteensopivia kiviä tai laattoja. Oma lukunsa ovat ns. kaarrekivet, jotka mahdollistavat kaarevat ja ympyrämuodot ilman kivien leikkaamista.

Koot

Pihakivien mitoitukset poikkeavat usein toisistaan valmistajasta riippuen. Eri kivimalleja yhdisteltäessä mitoitukset ja kivien yhteensopivuus on hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Poimi ideoita

Ideoita, vinkkejä, ohjeita ja malleja pihan kiveyksen suunnitteluun kannattaa hakea pihakivi.com sivuston ja pihakivi.com pinterest ideapankin lisäksi mm. pihakivivalmistajien kotisivuilta. Parhaimman käsityksen tuotteista saa vierailemalla yritysten näyttelypihoilla, kivimyymälöissä, mallipuistoissa (Marketanpuisto, Mikkelipuisto), puutarhamessuilla, sekä kaupunkien edustuspuistoissa. Myös asuntomessuilla satsataan nykyään entistä enemmän viihtyisään ympäristöön.

 

746

2419

Patiokiveys SA

Ladontamallit

DSC_0107

769

vinkkigalleria

1124

 

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »