Syksy on loistava ajankohta uudistaa vanhaa tai rakentaa uutta pihalla. Kivi- ja vihertöitä voi tehdä aina maan routaantumiseen saakka. Pienillä ja nopeillakin muutoksilla saa aikaan uutta ilmettä.
Huolella tehty pohja – kestävä kiveys
Asianmukainen pohjaustyö on onnistuneen pihakiveyksen perusta ja pohjatöissä ei kannata tinkiä, sillä huolellinen pohjaus varmistaa kestävän kiveyksen.
Sääolosuhteet Suomessa edellyttävät poikkeuksetta routivien maalajien, esimerkiksi saven ja hiesun korvaamista hiekka- tai sorapitoisella maa-aineksella. Myös turve- ja liejumaat vaihdetaan routimattomaan maa-ainekseen.
Riittävät massojen vaihdot, oikeat materiaalit, kaltevuuksien oikeaoppinen muotoilu ja huolellinen tiivistäminen ovat pohjatöiden tekemisen kulmakivet.
Valaistus ja kasvien istutuskuopat pohjatöitä tehtäessä
Myös pihan valaistus kannattaa suunnitella ajoissa valmiiksi, sillä kun pihalle syntyy pohjatöitä tehtäessä avoimia kaivantoja, niitä on mahdollisuus hyödyntää esimerkiksi pihavalojen vaatimien kaapeleiden upottamiseen. Koneen myllätessä tontilla kannattaa lisäksi samalla kertaa kaivattaa istutuskuopat tuleville istutuksille.
Materiaalit pihan mukaan
Omat mieltymykset on tärkeä ottaa huomioon pihaa suunnitellessa ja rakennettaessa. Kiveyksen on hyvä sointua yhteen rakennuksen ja ympäröivän luonnon kanssa. Myös ympäröivän maaston ja pihan muodot kannattaa pitää mielessä kiveystä valittaessa.
Tarjolla on hyvin erilaisia tuotteita ja ratkaisuja. Pihakivi.com ideasivustolla annamme vinkkejä kivien käytöstä erilaisissa käyttökohteissa, uutuuksista, valmistajista ja eri puolilla Suomea olevista näyttelypihoista, joissa kiviin pääsee tutustumaan paikan päälle.
Syksyllä on hieno tunnelma
Kestävä ja helppohoitoinen pihakiveys tuo pihaan ryhtiä ja toiminnallisuutta vuodesta toiseen. Rakentamisurakan jälkeen voi tyytyväisenä nauttia työn tuloksista, sillä myös syksyinen piha on kaunis. Siinä on aivan erityinen tunnelma, kun piha saa kesän jälkeen uudenlaisen väriloiston.
Lisää infoa webinaarissa
Kivitöiden toteutusta käsiteltiin laajasti Omakotiliiton webinaarissa. Aineistossa on monia hyviä, asiantuntijoiden antamia käytännön vinkkejä, joihin ehdottomasti kannattaa tutustua ennen projektiin ryhtymistä.
Klikkaa webinaariin: