kesäkukka SA

Ennen markkinoille lanseeraamista tuotteet käyvät läpi lukuisia testejä, joissa mitataan mm. niiden fysikaalisia ja mekaanisia ominaisuuksia. Jatkuvan tuotekehitystyön ja tiukan laadunvalvonnan tuloksena kotimaiset betonituotteet ovat erittäin korkealaatuisia.

Tärkeimmät valvottavat ominaisuudet ovat:

  • Mittatarkkuus, muoto
  • Lujuus
  • Pakkaskestävyys
  • Kulutuskestävyys

CE-merkintä

Suomessa valmistetuissa ja myytävissä betonituotteissa tulee olla CE-merkintä. CE-merkinnällä valmistaja ilmoittaa tuotteen ominaisuudet yhdenmukaisella eurooppalaisella tavalla. Näiden tietojen avulla suunnittelijat ja rakennusvalvonta voivat määrittää tuotteen soveltuvuuden käyttökohteeseen.

Valkoista tahraa kivissä – tuotevirhekö?

Betonipäällysteen pintaan usein uutuuttaan ilmestyvät valkeat laikut ovat kalkkihärmettä eli sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia. Härmeen muodostuminen on luonnollista. Sen esiintyminen ja määrä riippuvat mm. ympäristöolosuhteista, kivityypistä ja väristä. Kalkkihärme ei heikennä kiveyksen laatua, mutta on luonnollisesti esteettinen haitta tullen häiritsevästi esiin etenkin värillisistä kiveyksistä. Härme häviää sateiden myötävaikutuksella ajan mittaan itsestään, yleensä parissa kolmessa vuodessa.  Poistumisprosessia voidaan nopeuttaa pesemällä kiveyksen pinta painepesurilla ja tarkoitukseen sopivilla, happamilla pesuaineilla.

Sopimusehdot ja laatuvaatimukset

Betonisten päällystetuotteiden hankinnassa voidaan soveltaa Rakennusteollisuus RT ry:n julkaisemia ehtoja, ”Betonituotteiden kuluttajakaupan Yleiset sopimusehdot 2004”, sekä näihin ehtoihin liittyviä ehtoja, ”Betonituotteiden kuluttajakappaan liittyvien asennustöiden yleiset sopimusehdot 2004”. Nämä kuluttajakaupan ehdot on vapaasti imuroitavissa näiltä sivuilta täältä.

Rudus_Formento_Tosca-laatat_harmaa2

testejä

porraselementit

harkkokivet

60%20mm%20kivi%20-%20sa_pieni

xasennus ja linjalankaSA