Formento_911091_2_Tosca-laattasarja_musta

Laatat

Betonilaattoja käytetään perinteisesti jalankulkualueilla, terasseilla ja pihojen käytävillä.

Päällystelaattoja on useita kokoja, värejä ja paksuuksia. Tavallisimmat laattakoot ovat 300×300 mm, 400×400 mm ja 500×500 mm. Suurimmat saatavissa olevat laatat ovat 700×700 mm. Betonilaattojen paksuus on 40-120 mm.

Laatat ovat useimmiten neliön tai suorakaiteen muotoisia, mutta myös pyöreitä laattoja valmistetaan. Laatoista on saatavissa useita ”tuoteperheitä”, joissa samassa paketissa on eri kokoisia laattoja, joilla saa ladottua hyvin yksilöllistä ja elävää pintaa.

Tuotannossa olevien laattojen yleisimpiä värejä perusharmaan ohella ovat musta, punainen, ruskea ja kahden tai useamman värin erilaiset yhdistelmät. Värivalikoimat ja sävyt vaihtelevat valmistajasta riippuen. Samat perusvärit toistuvat muissa pihakivituotteissa, kuten muureissa ja reunakivissä, mikä edesauttaa yhtenäisen pihakokonaisuuden rakentamista.

Laattojen pintakäsittelynä voi olla  sileä muottipinta, pesubetonipinta, hiekkapuhallettu pinta tai erilaisilla profiloineilla (kohokuviot, uritukset yms.) elävöitetyt pinnat. Pintaa voidaan elävöittää myös käyttämällä useampaa väriä. Pesubetonipinta soveltuu karkeutensa ansiosta erityisesti kalteviin luiskiin ja muille jalankulkualueille, joissa on liukastumisvaara talvella.

Kulkuväylillä asennushiekan päälle asennettavien laattojen  tulee olla vähintään 50 mm paksuja. Tätä ohuemmat laatat asennetaan maakostean massan varaan, jonka alla on kantava betonirakenne. Raskaalle kuormitukselle alttiiksi joutuvilla alueilla laattoja vahvuuden on oltava vähintään 80 mm.

Jos laattoja käytetään rinnakkain betonikivien kanssa, on suositeltavaa käyttää saman paksuisia tuotteita.

pintakuvioitu-betonilaatta

Päällystelaattoja valmistavat yritykset

Betonilaatta Oy
Lakan Betoni Oy
Lammin Betoni Oy
Napapiirin Betoni Oy
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy
Rudus Oy

Yritysten tuoteluetteloita voit selata täällä

kuviolaatta

 kakspuolilaatta Betonilaattasarja4 betonilaattasarja1 betonilaattasarja betonilaatta-5 Betonilaatta_pintavärjätty Betonilaatta_418x628x120 betonilaatta Betonilaatat1 Betonilaatat_2