valmistaudu1b

Nyt on juuri oikea aika pohtia, mitä kaikkea aiot tehdä pihalla ensi kesänä. Kun rakennat pihakiveyksen nyt, voit nauttia koko kesän helposta pihasta. Hyvin suunnitellussa pihassa myös hulevedet on hallittu kauniisti. Lue nämä vinkit ja ryhdy toimeen!
Pihasi voi näyttää rujolta talven jäljiltä, mutta pihan kevättyöt palkitsevat nopeasti. Tärkeintä pihalla on siisteys: se pitää siivota ja järjestellä yhtä lailla kuin kotikin. Jos et vielä ole kantanut pihakalusteita ja grilliä ulos, tee se nyt. Pintakäsittele puiset pihakalusteet ennen kuin siitepöly leijailee keltaisenaan. Jos pihallasi on kiveyksiä, harjaa ja pese ne. Pihakiveyksien kevätsiivoukseen riittää reipas harjaus tai pesu painepesurilla.

valmistaudu2

Pihakiveyksen huolloksi riittää harjaus, mutta talven jäljiltä painepesurin apu voi olla tarpeen.

Leikkaa pensaat ja puut, haravoi nurmikko ja lannoita se. Haraa kasvimaa ja kukkapenkit syksyllä jääneistä kuolleista lehdistä ja kasveista puhtaaksi. Pese myös kasvihuone ja valmistele se kasvatukseen. Istuta kesäkukat, mutta suosi huhti–toukokuussa vielä kylmää kestäviä kasveja tai nosta ruukut pois pakkasesta yöksi.

Jos olet haaveillut pihakiveyksestä, nyt on oikea aika aloittaa sellaisen suunnittelu. Kivetty terassi jatkaa pihan käyttömahdollisuuksia sekä keväällä että syksyllä. Koko pihaa ei tarvitse kivetä heti, vaan voit edetä pala kerrallaan: aloita vaikka terassista ja jatka myöhemmin kulkuväyliin, grillikatoksiin ja patioihin. Suunnittele hyvin, ja ryhdy työhön heti kun routa on sulanut.

Kivi on hyvä alusta kaikille toiminnoille

Pihakivet sopivat alustaksi kaikille pihan toiminnoille: kasvimaan rajaukseen, kasvihuoneen lattiaksi ja poluiksi. Pihan kulkureitit kannattaa miettiä luonnollisten väylien mukaan – älä siis suotta tee mutkikkaita pihapolkuja, jos kuitenkin oikaiset pyykkitelineelle nurmikon poikki.

valmistaudu3
Pihakivet ovat monikäyttöisiä: ne sopivat erilaisten toimintojen alustaksi tai niistä voi rakentaa vaikka grillin.

Pyykkihuollolle, roskakatoksiin ja kasvihuoneisiin pihakivistä saa tukevan ja kestävän pohjan, joka on helppo pitää siistinä. Postilaatikon alustan kiveäminen antaa talosta huolitellun ensivaikutelman. Kun suunnittelet pihakiveyksiä, pohdi sitä, haluatko korostaa toimintoa vai sulauttaa sen maisemaan: pyykkitelineen alustaa ei kannata kivetä esimerkiksi koristeellisella punaisella kiveyksellä, vaan esimerkiksi huomaamattomalla harmaalla betonikivellä.

valmistaudu4
Pohdi, millaisia toimintoja tarvitset pihalle. Istutko mieluummin helppohoitoisella ja lämpimällä kiviterassilla vai vietätkö mieluummin aikaa kasvihuoneessa?

Piha viimeistellään kukkapenkkien ja nurmikoiden rajauksilla. Betonikivi on tähän hyvä vaihtoehto, sillä se estää kasvien leviämisen ja vähentää kitkemistä. Kivireunus kannattaa asentaa nurmipinnan tasoon, niin se ruohonleikkurin toista rengasta on hyvä työntää kiveystä pitkin, ja nurmikon reunasta tulee näin siisti.

valmistaudu5
Kivistä syntyy kauniit ja kestävät yrtti- ja kukkalaatikot.

Pohjatöihin kannattaa käyttää aina aikaa ja ne on syytä tehdä huolellisesti, niin routa ei saa kiveyksiä vinksalleen seuraavan talven aikana. Suomen sääolosuhteet edellyttävät aina routivien maalajien, esimerkiksi saven ja hiesun korvaamista hiekka- tai sorapitoisella maa-aineksella. Myös turve- ja liejumaat pitää vaihtaa kantavaan maa-ainekseen. Jos pohja pääsee routimaan, voi syksyllä ryhdikkäänä suorassa seisova katos olla keväällä pahasti kallellaan. Siihen ei ole muuta lääkettä kuin pohjien tekeminen uudelleen.

Huolehdi hulevesistä oikein – teet ympäristöteon

Hulevedet ovat pihan sulamis- ja sadevesiä, ja jos niiden hallinta ei ole kunnossa, vedet valuvat vääriin paikkoihin. Ne voivat valua kohti taloa, mikä saattaa aiheuttaa suuriakin vaurioita talon alapohjassa. Jos vedet eivät taas valu ollenkaan, ne muodostavat ikäviä lammikoita ja jäätiköitä pihalle.
Hulevesien hallinta on myös ympäristöteko, joka on jokaisen kiinteistönomistajan velvollisuus. Jo pienilläkin teoilla voidaan vähentää sade- ja sulamisvesien sisältämien haitta-aineiden pääsyä suoraan vesistöihin. Vettä läpäisevien betonikivien käyttö pihapinnoitteena on yksi niistä.

valmistaudu6

Hulevesien käsittelyn voi hoitaa kauniisti. Läpäisevä kiveys päästää vedet suoraan pohjamaahan tai viivyttää niiden imeytymistä.

Luonnonmukaisin ja kestävin vaihtoehto hallita sulamis- ja sadevesiä pihassa on käsitellä ne syntypaikoillaan, eli imeyttää ne maaperään tai viivyttää niiden poistumista. Oikein tehty hulevesisuunnitelma pitää sisällään pihan sadevesien ja salaojitusvesien hallinnan.

 

Vettä osittain läpäisevät kiveykset päästävät vettä läpi saumoistaan ja vähentävät siten vesien pintavirtaamaa. Tähän tarkoitukseen on kehitetty erityisiä hulekiviä. Läpäisevän pihakiveyksen pinta päästää hulevedet lävitseen suoraan pohjamaahan tai niin kutsuttuihin viivytysrakenteisiin, joiden avulla vedet poistuvat hallitusti.

 

Kiveyksen läpäisevyys toteutetaan yleensä riittävän suurella saumalla, johon asennetaan vettä läpipäästävä sauma-aine tai nurmi. Tällainen kiveys sopii mihin tahansa pihalle, mutta erityisen hyvin se sopii pienille tonteille ja tiiviisti rakennetuille alueille, joilla on vähän luonnostaan vettä imeyttävää pintaa.

 

valmistaudu7

Läpäisevän pihakiveyksen voi tehdä myös katseenvangitsijaksi. Kuvassa kivet on saumattu soralla, joka läpäisee hyvin vettä.

Läpäisevän kiveyksenkin kaadot pitää aina suunnata poispäin talosta ja muista rakennuksista. Läpäisevän kiveyksen kohdalla on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että myös pohjamaan kaadot viettävät rakennuksista poispäin, jotta kiveyksen läpi imeytynyt vesi ei pääse kastelemaan perustuksia.

Läpäisevän kiveyksen kanssa kannattaa pitää ainakin viiden metrin suojaetäisyys talon rakenteisiin. Jos teet tällaisen kiveyksen liian lähelle talon perustuksia, vesi voi päästä kostuttamaan talon pohjarakenteita ja aiheuttamaan kosteusvaurioita.

Kivipiha on helppo hoitaa

Kun pihallasi on kivistä tehty terassi ja kulkureitit ovat kivettyjä, huomaat, että pääset paljon helpommalla. Kiveysten ansiosta pihan hiekka ja kura eivät kantaudu kengissä tai lemmikkien jaloissa sisälle taloon. Suuret kiveysalueet vähentävät myös nurmikonleikkausta, ja voit jättää pihasi oman onnensa nojaan myös lomalla, jos kasvit pärjäävät itse.

Pihakiveys on helppo puhdistaa liasta ja roskista harjaamalla tai lehtipuhaltimella. Kiveys kannattaa pestä puhtaalla vedellä aika ajoin, ja likatahrat lähtevät parhaiten pois heti tuoreeltaan. Jos pintaan on tarttunut sitkeästi likaa, voit poistaa sen painepesurilla.

valmistaudu8
Betonikivien avulla voit hoitaa kauniisti myös hulevesien imeyttämisen, kun rakennat vettä läpäisevän kiveyksen.Uuden betonikivipäällysteen pintaan ilmestyy usein valkeita laikkuja, jotka ovat kalkkihärmettä eli sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia. Kalkkihärmeen muodostuminen on luonnollista, eikä se millään tavoin vahingoita kiveystä. Se häviää sateiden myötä itsestään. Toki sen kaikkoamista voi jouduttaa painepesurilla ja siihen sopivilla pesuaineilla.Pihakiveyksen puhdistamiseen kannattaa käyttää biologisesti hajoavia pesuaineita, joiden pH arvo on 7 – 10. Jos puhdistamiseen joudutaan käyttämään happamia aineita (pH 1-5), kivipinnat on neutralisoitava puhtaalla vedellä, jotta rakenne ei ala haurastua.

Kun olet puhdistanut kiveykset, siistinyt kasvihuoneen ja kukkapenkit, leikannut pensaat ja istuttanut muutamia kesäkukkia, alkaa pihakauden tärkein vaihe: pihasta nauttiminen!

Katso lisää pihaideoita ja vinkkejä pihan hoitoon Pihakivi.com -sivustolta!

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Meillä Kotona -sivuston kanssa 23.4.2019