Pihan kävelytiet

Kävely- ja pihatiet ovat oleskelualueiden ohella yleisimmät pihakivillä päällystettävät alueet puutarhassa. Kulkureittien paikat olisi hyvä huomioida mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä kävely- ja pihateiden sijainnin ollessa tiedossa heti kaivutöiden alkaessa, niiden pohjat voidaan tehdä rakennuksen pohjustusten yhteydessä. Tällöin kulkureittejä voidaan hyödyntää jo rakennustyön aikana, ja samalla niiden pohjat tiivistyvät luonnostaan.

Pihakiveyksen edut

  • Pihakiveys on pitkäikäinen. Se kestää raskasta kulutusta ja hyvin pohjustettuna myös autolla ajoa.
  • Pihakiveys viimeistelee talon ympärillä olevan pihamaiseman
  • Pihakiveys vähentää pölyhaittoja ja on helppo pitää puhtaana. Pihakiveyksen ansioista hiekan ja roskien kantautuminen sisälle vähenee.

Pihateiden ja – käytävien mitoitus

Erillisten pihateiden tarpeellisuus riippuu paljon autotallin tai – katoksen sijoittumisesta tontille. Usein toiveena on päästä autolla lähelle sisäänkäyntiä vähintäänkin huoltoajon verran. Tällöin pinnoitettava pihatie on mitoitettava vähintäänkin 2,5m:n levyiseksi. Omakotitalon jalan kuljettavien käytävien ei tarvitse olla leveitä. 1,2 m:n leveys riittää, jolloin kaksi henkilöä voi kohdata vaivattomasti. Pienimmät polut voivat olla jopa vain puolen metrin levyisiä. Sisäänajotien leveys on suositeltavaa olla noin 3 metriä. Pysäköintialueen minimimitta on 2,5 x 5 m.

Kävelyteiden päällysteet

Kävelyteiden päällysteeksi sopivat niin pihakivet kuin – laatat. Jalan liikuttavat tiet ovat usein luonnollisimmillaan hieman kaarevina, joten valintoja tehtäessä kannattaa tutustua myös kivityyppeihin, jotka mahdollistavat kaarevan ladonnan ilman kivien leikkaamista. Pihakivien paksuudeksi kävelyteillä riittää 6 cm. Tarkoitukseen sopivien laattojen vahvuus vaihtelee yleensä 3 – 8 cm:n välillä.

Värit ja muodot

Pinnoitteisiin saadaan elävyyttä muodoilla, sekä erilaisten ladontamallien ja värien avulla. Päällysteen väri kannattaa valita harkiten niin, että se sointuu talon väritykseen. Värivaihtoehtoja on runsaasti. Tavallisen harmaan sijaan voit valita mm. erisävyisiä ruskeita, mustia, harmaita, värillisiä sekä monivärisiä pihakiviä tai -laattoja. Väri elävöittää pihakiveystä ja tekee siitä yksilöllisen.

pihakiveys
_MG_9944

 

27yleiskuva sa

006-2004_IMG_0612

Kiveyksen_asentaminen