Lakaiseminen, rikkaruohojen poistaminen ja ajoittainen pesu vedellä pitävät puutarhan kiviset parketit priimakunnossa.

Kivipinnat ovat puutarhan helppohoitoisimpia alueita. Niiden peruspuhtaanapito on hyvin simppeliä. Kivipinta pysyy siistinä katuharjalla harjaamalla ja samalla pysyvät kurissa myös rikkaruohot ja sammaleet. Pihan kiveysten hoidosta selviää itse asiassa varsin pienellä vaivannäöllä.

Harjaa tai puhalla puhtaaksi

Ruohonleikkuun yhteydessä syntyvä heinäsilppu on orgaanista ainesta, joka muuttuu maatuessaan humukseksi. Betonikivien ja -laattojen väleissä se tarjoaa rikkakasveille oivallisen kasvualustan.

Nurmikkoa leikataan kiivaimman kasvun aikaan jopa kaksi kertaa viikossa. Rikkaruohot kiittävät, jos nopeasti maatuva eloperäinen jäte saa jäädä paikalleen. Nurmijätettä kantautuu kiveykselle myös leikkurin renkaissa. Patiot kannattaakin puhdistaa ruohosilpusta aina nurmikon leikkaamisen jälkeen.

Myös puiden lehdet, siemenet, norkot ja havuneulaset on hyvä poistaa kiveyksien päältä lakaisemalla tai lehtipuhaltimella puhaltamalla mahdollisimman nopeasti.

Torju rikat

Pieniä siemeniä kulkeutuu kiveyksien saumoihin muun muassa tuulen mukana. Siemenistä itäneet rikat kannattaa poistaa pieninä taimina. Heikkojuurisina ne irtoavat yleensä käsin nyppäisemällä. Tehokkaasti hentoja rikkoja irrottavat myös akkukäyttöiset saumanpuhdistuslaitteet. Ohutteräinen saumakaavin tai vastaava työväline on näppäriä apuväline rikkaruohottuneiden saumojen puhdistamisessa.

Mikäli rikkakasveja on saumoissa erityisen paljon, kivet kannattaa ottaa ylös perkaamisen helpottamiseksi. Koko kivetystä tuskin tarvitsee purkaa, vaan ainoastaan alueet, joissa rikkakasveja kasvaa eniten. Ensimmäisen kiven tai laatan irrottamisen jälkeen loput nousevat vaivatta ja rikkaruohojen poistaminen juurineen käy helposti. Puhdistamisen jälkeen pinnoitekivet napataan takaisin paikoilleen ja saumoihin harjataan saumaushiekkaa.

Kiveyksien saumoissa kasvavia rikkoja voi torjua myös liekittämällä. Kotikäyttöön löytyy sekä kaasulla että sähköllä toimivia rikkaruohonpolttimia. Muutaman sekunnin liekitys riittää tuhoamaan kasvien soluseinämät ja kuivattamaan rikat. Toimenpide joudutaan yleensä toistamaan useampaan kertaan etenkin sitkeähenkisten monivuotisten rikkakasvien kasvunvoiman uuvuttamiseksi.Liekittäminen edellyttää huolellisuutta ja paloturvallisuudesta on huolehdittava työn aikana.

Rikkakasvien torjunta-aineista kotipuutarhoihin soveltuvat parhaiten luonnonmukaisia rasvahappoja sisältävät tuotteet.

Siivoa sammal 

Sammal viihtyy kosteissa olosuhteissa ja varjoiset, vähän käytetyt pinnat ovat alttiimpia sammaloitumiselle.

Kiveyksien pinnalta sammal irtoaa yleensä napakasti harjaamalla. Saumoista sen saa puhdistettua ohutteräisellä työvälineellä, kiveyksen puhdistamiseen kehitetyillä saumaharjoilla tai akkukäyttöisillä kiveyksien puhdistuslaitteilla. Kiveyksen voi lopuksi pestä harjaamalla vedellä ja yleispuhdistusaineella.

Sammalen torjuntaan on kehitetty erikoispuhdistusaineita. Ne hävittävät olemassa olevan sammalen ja muodostavat käsitellylle kivipinnalle sammalen uudelleen kasvua hidastavan suojan. Nurmikon sammalentorjunnassa käytettävät kemialliset erikoislannoitteet eivät sen sijaan sovi käytettäväksi betonikiveyksillä. Mikäli rakeita menee kiveyksen päälle, ne kannattaa lannoitetta levitettäessä lakaista heti pois.

Pese ja puunaa

Peseminen tekee kiveykselle hyvää. Tehopesu raikastaa kiveyksen ilmeen paljastaen ajan saatossa pinttyneen lian alta lähes uutta vastaavan päällysteen alkuperäisine väreineen.

Yläkuvassa on kiveys ennen puhditusta, alakuvassa puhdistuksen jälkeen.

Tavanomaisen lian poistamiseen riittää yleensä pelkkä vesi. Tarvittaessa veden sekaan voi lorauttaa emäksistä, mieluiten biologisesti hajoavaa yleispesuainetta. Apuna voi käyttää paine- tai terassipesuria.

Grillirasvat, öljytipat yms. tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan imeyttämällä ne imukykyiseen materiaaliin ja tehostamalla pesua kuumalla vedellä ja emäksisellä yleispuhdistusaineella.

Betonipäällysteen pintaan toisinaan uutena ilmestyvät valkeat laikut ovat kalkkihärmettä. eli sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia. Taivasalla sijaitsevien kiveyksen pinnasta härme häviää ajan kuluessa itsestään sateiden avustuksella. Suojaisilta kivipinnoilta härmeen voi pestä painepesurilla ja sopivilla happamilla pesuaineilla.

Kiveyksien puhdistaminen, etenkin suursiivous ja pesu painepesurilla irrottavat saumoista rikkojen ja sammalen ohella hiekkaa. Siivoustyö kannattaakin viimeistellä harjaamalla vajuneisiin saumoihin täydennyshiekkaa. Saumaushiekkaa myydään säkkitavarana.

Teksti ja kuvat: Seppo Asikainen/ Karjalan Piha Ky