Pihan kestävät kävelyreitit

Jalan kuljettavat pihapolut ovat kävely- ja pihateiden sekä oleskelualueiden ohella yleisimmät pihakivillä päällystettävät alueet puutarhassa. Kulkureittien paikat olisi hyvä huomioida mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä polkujen ollessa tiedossa heti kaivutöiden alkaessa, niiden pohjat voidaan tehdä rakennuksen pohjustusten yhteydessä. Tällöin käytäviä voidaan hyödyntää jo rakennustyön aikana, ja samalla niiden pohjat tiivistyvät luonnostaan.

Pihapolkujen mitoitus

Omakotitalon jalan kuljettavien käytävien ei tarvitse olla leveitä. 1,2 m:n leveys riittää, jolloin kaksi henkilöä voi kohdata vaivattomasti. Pienimmät polut voivat olla jopa vain puolen metrin levyisiä.

Pihapolkujen päällysteet

Pihapolkujen päällysteeksi sopivat niin pihakivet kuin – laatat. Polut ovat usein luonnollisimmillaan hieman kaarevina, joten valintoja tehtäessä kannattaa tutustua myös kivityyppeihin, jotka mahdollistavat kaarevan ladonnan ilman kivien leikkaamista. Pihakivien paksuudeksi jalan liikuttavilla poluilla riittää 6 cm. Tarkoitukseen sopivien laattojen vahvuus vaihtelee yleensä 3,2 – 5 cm:n välillä.

Värit ja muodot

Polkuihin saadaan elävyyttä pyöreillä ja kaarevilla muodoilla sekä erilaisten ladontamallien ja värien avulla. Päällysteen väri kannattaa valita harkiten niin, että se sointuu talon väritykseen. Värivaihtoehtoja on runsaasti. Tavallisen harmaan sijaan voit valita mm. erisävyisiä ruskeita, mustia, harmaita, punaisia, punamustia tai keltaisia pihakiviä tai – laattoja. Väri elävöittää pihakiveystä ja tekee siitä yksilöllisen. Etenkin pienillä kivettävillä alueilla kannattaa kuitenkin pitäytyä korkeitaan kahdessa värissä, muuten lopputuloksesta saattaa tulla rauhaton.

Muistilista käytävien suunnitteluun

  • Kotipihassa kiven paksuudella ei ole suurta merkitystä.
  • Valitse kivimalli muotojen mukaan: kaarteisiin pienempi kivikoko.
  • Isoilla laatoilla teet tasaisen pinnan jossa on vähän saumoja.
  • Hae kiven sävyt talosta ja ympäröivästä luonnosta.
  • Pintakäsittelykin vaikuttaa pihakiven ja -laatan ilmeeseen.