Helppohoitoinen piha

Kaunis ja helppohoitoinen piha – aloita valmistelut nyt

#pihaideat
Oma piha on iso ilo. Se laajentaa kodin elinpiiriä ja antaa mahdollisuuden erilaiseen puuhasteluun ja harrastuksiin. Omalla pihalla on hyvä olla kotona, elää pihaelämää! Nyt on juuri oikea aika tarttua ideoimaan, mitä yksityiskohtia omassa pihassa voi kohentaa tai rakentaa tulevaa kesää varten, niin, että pihaelämä olisi mahdollisimman viihtyisää ja helppoa tulevana kesänä.
Ryhdyttäessä rakentamaan uutta tai uudistamaan vanhaa pihaa kannattaa pohtia, tarvitaanko pihallesi esimerkiksi käytäviä, portaita, pengerrystä, muureja ja suoja-aitoja. Tai onko toiveenasi oleskeluterassi, grillipatio tai pihakeittiö? Pihan toimivuutta voi parantaa suunnittelemalla autojen pysäköinti- ja kääntöpaikat sekä jätteiden säilytystilat, pyykinkuivaus- ja tomutuspaikan. Pihaelämän kannalta tärkeitä asioita ovat lasten leikkialueet tai lemmikkien tarhat. Myös hyötypuutarha, kasvimaa ja komposti voivat olla pihalla puuhastelijan toive juuri tulevalle kesälle.

16

Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali kulkuväylille, patioille ja terasseille. – Kuinka miellyttävää onkaan astua ulos aurinkoiselle pihakiveykselle. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti, ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti.

 

18

Pihakiveys pihan patioilla ja kulkuväylillä on selkeä ja siisti. Se on pitkäikäinen ja toimiva ratkaisu, jota on helppo huoltaa.

19

Haaveena hyötypiha

Moni haaveilee yrttien ja muiden hyötykasvien kasvattamisesta omalla pihalla. Muurikivistä on kätevää muokata sopivan kokoiset, tukevat ja kestävät kasvialtaat.

4

Kasvialtaissa onnistuu kaikenlainen viljely – yrteistä salatteihin ja vaikkapa perunoihin. Pihakiveyksen päälle on kätevää pystyttää myös kasvihuone, joka saa kiveyksestä tukevan lattian.

1

4 (1)

Muurikivillä ilmettä ja toiminnallisuutta

Tyylikkäillä muurikivillä voidaan elävöittää myös tasamaalla sijaitsevaa puutarhaa. Muurien avulla piha-alue voidaan jakaa “huoneiksi” eri toimintoja varten. Muurilla voi erottaa muusta pihasta rauhallisen oleskelunurkan tai vaikka suojaisan auringonottopaikan. Muurin voi myös rakentaa puutarhan tunnelmaa huokuvaksi, lämpimäksi kukkamuuriksi.

6

Muurit toimivat loistavasti istutusaltaina. Korkeammalle sijoitetut kasvit säilyvät paremmin, kun niiden yli ei kävellä. Muureihin on mahdollista asentaa myös niihin suunniteltuja valaisimia. Tämä luon pihaan mielenkiintoista tunnelmaa kesäiltojen pimentyessä. Valaistus lisää myös pihan turvallisuutta siellä liikuttaessa.

2

Reunusta pihapolut ja ryhditä pihasi ilmettä

Pihakiveyksen viimeistely reunakivillä kiinnittää kiveyksen paikoilleen ja antaa kiveykselle viimeistellyn ulkonäön. Nurmikon ja käytävän erottaminen toisistaan reunakivillä helpottaa huoltoa.
Betonikivirajaus viimeistelee kasviryhmien ilmeen erottaen istutukset ja nurmikon toisistaan, vähentää kitkemistä sekä poistaa kokonaan kanttaustarpeen, eli nurmireunojen säännöllisen oikaisun.

3

 

2 (1)

Saatavana on erilaisia, eri värisiä ja eri mallisia kivivaihtoehtoja kasvi-istutusten rajaamiseen. Sopivaa ratkaisua etsittäessä kannattaa ottaa huomioon pihalla mahdollisesti jo oleva kiveys, sen värimaailma ja muodot.

13

Myös itse rakennuksen tyyli ja värit vaikuttavat siihen, millainen pihakiveys sopii parhaiten pihan kokonaisuuteen.

17

Kiveyksen ja nurmikon raja on kätevä pitää siistinä, jos sen pääsee leikkaamaan ruohonleikkurilla. Kun toinen leikkurin pyöristä kulkee kiveystä pitkin, raja nurmikon ja istutusten välillä pysyy vähällä vaivalla selkeänä.

5

Hulekivet vedenhallintaan

Pihan vedenhallintaan on hyvä kiinnittää huomiota, sillä hulevesiä ei saa esimerkiksi ohjata kadulle tai naapuritontille ilman lupaa. Kätevä tapa imeyttää ylimääräiset sadevedet pihaan on käyttää hulekiviä. Vettä läpäisevät kivet sopivat esimerkiksi laajoille pinnoitetuille alueille kuten esimerkiksi ajoalustoille sekä pysäköinti- ja kääntöpaikoille.

11

3 (1)

Leikkiä ikä kaikki

Lasten leikkipaikat, hiekkalaatikot ja leikkimökit ovat tärkeä osa perheen viihtyvyyttä. Pihakiveys on mitä oivallisin tapa rakentaa myös lasten leikkipaikkoja. Kestävät kivirakenteet säilyvät myös lasten kasvaessa, ja ne voidaan myöhemmin ottaa käyttöön vaikkapa kukkaistutuksille. Hiekkalaatikot saavat uuden elämän ja luovuus pääsee jälleen valloilleen.

9

8

Kesäkeittiö kutsuu ulos kokkaamaan

Kesäkeittiö siirtää ruoanvalmistuksen ulos. Pitkän talven jälkeen onkin palkitsevaa koota koko perhe kesäkeittiön ympärille ja kokata yhdessä ulkona. Kokkauspiste voi olla nuotiopaikka, grillikatos, muu kevyempi katos tai se voi olla kiinteämpi rakennelma – kokonainen pihakeittiö. Oman pihan tyyli ja perheen toiveet vaikuttavat tähänkin. Ennen rakentamisen aloittamista kannattaa aina tarkistaa, vaaditaanko suunnittelemaasi rakennelmaan lupa.

7

Huoltopiha on toimivuutta

Tärkeä osa pihan toimivuutta on myös kodin huolto. Pihaa suunniteltaessa on hyvä pohtia, miten roskakatokset tai kompostorit on sijoitettu ja miltä ne näyttävät. Tai tarvitaanko pihalla erillistä telinettä pyykinkuivaukseen tai mattojen tamppaukseen. Pihakiveys on siisti ja toimiva alusta myös kodin huoltopihalle.
Roskakatos

Lisätietoja ja vinkkejä

pihan suunnitteluun saat pihakivi.com -sivustoltamme.
Sinun kannattaa lukea myös tänä keväänä Omakotilehden liitteenä ilmestynyt Pihaelämää-liite: https://issuu.com/kivirakentaminen/docs/pihakivi_omakotilehti_liite_2020