Sisäänkäynti luo ensivaikutelman kotimiljööstä. Se voi olla pelkistetyn siisti kiveys ruukkuistutuksineen, tai kadulta lähtevän rehevästi kukkivan polun päätepiste. Viihtyisä kokonaisuus palvelee ensisijaisesti talon asukkaita, mutta kiinnittää myös pihaan tulijoiden huomion kertoen vieraille selkeästi rakennuksen pääsisäänkäynnin sijainnin.

Tervetuloa meille!

Muutamia erityyppisiä esimerkkejä pääsisäänkäynnin ehostamiseksi ja suunnittelun tueksi.

Ulko-oven edustan betonivalua verhonnut kestopuulaudoitus ja sisäänkäynnin vanhat kotikutoiset betonilaatat vaihdettiin nykyaikaisiin betonilaattoihin. Käytävän päällystettä rajaamaan nurmikon reunaan upotettiin siro reunakivi ja seinivierustalle asennettiin hulevesiäkin hyvin läpäisevä profiloitu betonilaatta. Simppelin tyylikästä sisäänkäyntiä piristää värikäs ruukkuistutus samettikukista.


Pienen rivitalopihan pääsisäänkäyntiin johtava käytävä yhtyy oven edustalla puoliympyrän muotoon leikattuun laatoitukseen. Aurinkoisen etupihan värikkäät kukkaistutukset ja yrttiviljelmät tuovat silmäiloa myös ohikulkijoille.

Maaseudulla sijaitsevan omakotitalon sisäänkäyntiä selkeytettiin päällystämällä sorapinnalla ollut käytävä betonikivin ja rakentamalla käytävän varrelle istutuskaukalo muurikivistä. Nyt ei enää kenellekään ole epäselvää missä tilan päärakennuksen sisäänkäynti sijaitsee ! Saneerauksen yhteydessä sisäänkäynti sai myös lisää oleskeluneliöitä.

Viettävällä etupihalla muurikivi häivyttää mukavasti korkoeroa mahdollistaen helppokulkuisia kivineliöitä sisäänkäynnin edustalle. Myös istutuksia rajaaman on tehty matalat muurit. Väreiltään harmaat ja mustat pihakivet istuvat hyvin tumman sokkelin ja talon vaalean lautaverhouksen sävyihin.

Massiiviset, lohkopintaisista muurikivistä tehdyt kaarevat muurit toimivat rakennuksen ulko-ovelle johtavien graniittikiviportaiden runkona. Muurikivi toimii samalla myös sisäänkäynnin yhteydessä olevan pienen puupation sokkelina. Näyttäviä jykeviä rakenteita pehmentävät ikivihreät havut, alppiruusut ja lehtipensaat.

Vanhoissa omakotitaloissa näkee yhä kukkapenkkien sijoitetun perinteisesti kiinni rakennuksen sokkeliin. Seinivierustan saneerauksen yhteydessä kasvillisuus poistettiin, ja humusmaa vaihdettiin ilmavaan soraan ja eläväpintaiseen betonikiveen. Räystään alusen kunnostamisen myötä myös rakennuksen persoonallinen sisäänkäynti sai uudenlaista ilmettä. Kulkua sisätiloihin jo sinällään viehättävän lasiverannan kautta piristävät runsaslukuiset ruukkuistutukset.

Talon pääovelle johtavaa suoraa pihakivin pinnoitettua käytävää elävöittää ympyriäinen ladonta. Pääsääntöisesti rekvisiittana toimiva pieni patio katkaisee positiivisessa mielessä pitkähkön käytävän kiitoratamaisen vaikutelman.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.