Vanhoista pihapiireistä löytyy yleensä yhtä sun toista fiksaamisen tarvetta. Piharemppa tulee helposti siirrettyä tuota tuonnemmaksi, sillä oma silmä tottuu, tai vähintäänkin suodattaa hieman retuperällä olevat mestat. Josko tänä keväänä olisi aika tarttua tuumasta toimeen, laittaa paikat kuntoon ja uudistaa samalla pihan ilmettä ? Tuntumaa kivitöihin voi ottaa vaikkapa tuunaamalla vanhan kukkapenkin nykyaikaan rakentamalla betonisista muurikivistä pihan keskeiselle paikalle pienen istutusryhmän. Näkyvä työnjälki omin käsin tehtynä palkitsee tekijän, tuo hyvän mielen ja piristää pihan ilmettä.

Muurilla uutta ilmettä pihaan

Vanhan pihapiirin rikkaruohottounut kukkapenkki ehostettiin uuteen uskoon reunustamalla istutus matalalla muurilla.Saneeraustyö aloitettiin kaivamalla lapiolla rikkaruohottuneet kasvustot ja rikkakasvien juuria täynnä oleva vanha pintamulta pois. Muurikivien leikkaaminen asentamisvaiheessa minimoitiin ”esilatomalla” kivet paikoilleen ennen pohjaustyötä. Näin saatiin mitoitettua tuleva muurirakenne täysille kiville. Samalla merkattiin muurin sijainti maastoon, minkä jälkeen pohjaukset saatiin kaivettua juuri haluttuun kohtaan.

Muurin pohjia työstettäessä humusmaata poistettiin reilun lapionterän mitan syvyydeltä ja noin 60 cm:n leveydeltä. Tilalle laitettiin 0-16 mm:n murskesoraa, joka tiivistettiin huolellisesti tärylevyllä. Pohjaustyö viimeisteltiin asentamalla sorakerroksen päälle samaan korkoon muutamia lyhyitä kiskon pätkiä apuohjureiksi. Kiskojen, vatupassin ja oikolaudan avulla varmistettiin vaakataso tulevalle muurirakenteelle. Asennushiekkana työssä käytettiin 0-6 mm:n kivituhkaa. Kansikivikerroksen asentamisen jälkeen muuri sai vielä tyvelleen rakenteen muotoa myötäilevän kahden kiven ladonnan.

Muurikaukalo täytettiin piripintaan seulotulla uudella mullalla. Kasvualustan tiivistyminen huomiotiin kevyesti multaa polkemalla ja multatäydennyksen avulla. Patolevy muurin sisäpuolelle asennettuna estää mullan valumista muurikivien väliin ja kosteuden siirtymisen betonirakenteeseen.

Sammaloitunut nurmikko uudistettiin vanhan kukkapenkin ympärillä muurin rakentamisen yhteydessä. Muurin tyvellä oleva betonireunus asettuu samaan tasoon nurmipinnan kanssa, mikä helpottaa hoitotyötä. Muurin valmistuttua vanhat elinvoimaiset perennat jaettiin, juuristot perattiin rikkakasveista ja taimet istutettiin uusittuun kukkapenkkiin täydennettynä muutamalla havupensaalla.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.