Kukkapenkkien täysremontti toi toivottua piristystä omakotitalon etupihalle. Korotettu istutus muurikivistä ja selkeä rajaus betonikivistä antavat kasveille näkyvyyttä ja helpottavat ryhmien hoitotyötä.

Vanhaa varjellen

Vanhaa puutarhaa uudistettaessa ei välttämättä tarvitse repiä koko pihaa auki. Keskittymällä muutamaan kunnostusta kaipaavaan kohteeseen saadaan pihapiiriin mukavasti uutta ilmettä.
Tämän kertaisen kohteemme entinen omistaja oli ollut puutarhaharrastaja mikä näkyi tontin kasvivalikoimassa. Puutarhassa kasvoi paljon erilaisia kasveja; pensaita, perennoja, puita, ja köynnöksiä. Suotuisassa pienilmastossa viihtyivät myös V-kasvuvyöhykkeellä harvinaiset hevoskastanjapuut.
Osa pihan kasviryhmistä oli kuitenkin päässyt pahasti rikkaruohottumaan vuosien varrella. Koska kookkaita hevoskastanja- ja muita jalopuita haluttiin suojella, päädyttiin niiden katveessa sijaitsevien kasviryhmien tehohoitoon tarvittavine leikkauksineen. Talon läheisyydessä nurmialueella sijaitsevat kukkapenkit sen sijaan pistettiin täysremonttiin.

Hevoskastanja on komea alkukesän kukkija joka menestyy parhaiten kasvuvyöhykkeillä I-III.

Muurilla ryhtiä

Sisäänkäynnin tuntumassa sijaitsevan suurehkon perennapenkin tilalle rakennettiin noin 40 cm korkea, jalankulku- ja ajoväylän muotoja mukaeleva korotettu istutus betonisista muurikivistä. Saneerauksen yhteydessä alkuperäisen kasviryhmän kokoa hieman pienennettiin ja kulkuväylien reunaan jätettiin reilun metrin levyinen suikale ”suojavyöhykkeeksi” talviaurauksia silmälläpitäen. Pahasti rikkaruohottuneen kasvualustan tilalle hommattiin hyvälaatuista seulottua multaa, ja muurin tyvelle nurmipinnan tasoon ladottiin lopuksi reunus betonilaatoista nurmikon leikkaamisen helpottamiseksi. Kasviryhmän keskelle tulevien kiinteiden pihavalaisimien sähkötyöt tehtiin ennen multatäyttöjä.

Asianmukaisesti pohjatut muurit kestävät talven rasitteet. Myös syksyllä istutetut taimet olivat talvehtineet hyvin lumen suojassa. Heinänsiementen itäminen odottelee vielä maan lämpenemistä.

Rajauksella selkeyttä

Vanhan kaivon ympärillä oleva, niin ikään pahasti rikkaruohottunut kasviryhmä kunnostettiin syysistutusajan puitteissa. Katselmus keväällä osoitti taimien talvehtineen hyvin ja rajauskivien pysyneen erinomaisesti paikoillaan. Lue perennaryhmän kunnostamisesta lisää täältä : KASVIRYHMÄN ELOREMPPA

Keltaisena hehkuva koreanonnenpensas on kuin pieni piristävä aurinko kesään heräävässä puutarhassa.

Koko etupihan ilme uudistui saneeraustyön myötä. Betonisista muurikivistä tehty korotettu istutus toivottaa tulijat tervetulleeksi.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.