Sileää, rosoista, aaltoilevaa – harmaata, ruskeaa tai vaikkapa mustavalkeaa ? Kivi- ja laattavaihtoehtoja oleskelualueen lattiaksi puntaroidessa kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa kivien muotoon, kokoon, väritykseen ja pintakäsittelytapaan.

Oleskelualueet ovat puutarhan kesäisiä olohuoneita – tiloja, joissa vietetään aikaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa, tai rentoudutaan omassa rauhassa vapaahetkistä nauttien. Pinnoitevalinnoilla on suuri merkitys patioiden toimivuuteen ja viihtyisyyteen yhdessä valaistuksen, kalusteiden ja kasvillisuuden kanssa. Kotimaiset pihakivivalmistajat vastaavat kysyntään runsaalla valikoimalla kestäviä, tyylikkäitä ja helposti puhtaana pidettäviä betonikiviä ja -laattoja niin katettujen kuin avoimien ulkoterassien päällysteeksi. Kivien paksuudeksi oleskelualueilla riittää 40 – 60 cm.

Muurikivi erottaa osittain katetun oleskelun pihatiestä. Pinnoitekivien pelkistetty värimaailma korostaa kasvillisuuden vehreyttä.

Taipuisat kivet, kulmikkaat laatat

Oleskelualueen lattiaksi on vaikea löytää toista yhtä moninaista ja muuntelukykyistä päällystettä mitä betoniset pihakivet ovat. Vaikka kysymyksessä on ns. kova pinnoite kaartuvat pienet betonikivet tyypistä riippuen myös pehmeisiin muotoihin, jopa ympyriäiseksi patioksi ilman kivien leikkaamista. Neliömäiset ja suorakaiteen muotoiset betonilaatat palvelevat puolestaan parhaiten suorakulmaisilla terasseilla ja oleskelualueilla. Laattojakin voi toki tarvittaessa muovata haluttuun muotoon kivisahan avulla leikkaamalla. 

Kehäkivi – kivisetti mahdollistaa reilun kuuden neliömetrin pyöreän pikkupation asentamisen kiviä leikkaamatta.

Ympyriäinen ladonta elävöittää suorakaiteen muotoista laajaa kivipintaa. Pyöreä muoto syntyy näppärästi kaarrekivien avulla mutta muotojen yhdistäminen vaatii laattojen leikkaamista.

Neliömäisillä laatoilla saa nopeasti ladottua valmista kivipintaa. Neutraalin harmaat ja mustat värisävyt soveltuvat lähes kaikkialle ilman riitasointuja.

Suositut kivisarjat

Erityyppiset kivi- ja laattasarjat ovat simppeli tapa latoa näyttävää kivipintaa. Niiden, ja valmiiksi mietettyjen ladontamallien avulla isokin oleskelualue saa kädenkäänteessä eläväpintaisen tyylikkään katteen. Sarjoihin kuuluu valmistajasta riippuen 3 – 6 erikokoista kiveä tai laattaa .

Erikokoisista laatoista koostuvien kivisarjojen moninaiset ladontavaihtoehdot mahdollistavat eleganttien ja yksilöllisten kivipatioiden asentamisen.

Ilmeikkyyttä pintakäsittelyn avulla

Sileän kiven vaihtoehtona pation pinnoitteeksi voi valita myös eri tavoin pintakäsiteltyjä pihakiviä. Käsittely tuo kivien ja laattojen pintaan eleganttia särmää heikentämättä niiden muita ominaisuuksia. Esimerkiksi pintaprofiloidun betonikiven tai -laatan pinnassa voi nähdä muun muassa aaltomaista ja liuskekivimäistä kuviointia, jopa luonnonkivimäisiä piirteitä.

Matalalta viistosti paistava ilta-aurinko korostaa laatoituksen aaltoilevaa pintaprofilointia.

Luonnonläheisen pihan kivet

Pihakivet ovat imeneet viime vuosina vahvasti vaikutteita luonnosta mitä tulee niiden ulkonäköön. Luonnonläheiseen ympäristöön hyvin istuvat luonnonliuskeita muistuttavat betonikivet ovatkin löytäneet tiensä muun muassa vapaa-ajan asuntojen terassien ja patioiden pinnoitteeksi. Myös uutuuttaan ajanpatinaa huokuvaksi työstetyt kivet ja laatat sulautuvat hyvin maaseudulle, metsikön katveeseen ja järvenrantamaisemaan.

Liuskekiveä muistuttava betonikivi sopii erityisen hyvin luonnonläheiseen ympäristöön Reilunkokoiseksi mitoitettu kivipatio mahdollistaa puolestaan monenlaista aktiviiteettiä oleskelun ohella.

Monivivahteinen värimaailma

Oleskelualueen pinnoitekivien värivaihtoehtoja puntaroidessa kivien värimaailmaa kannattaa peilata asuinrakennuksen ja pihan muiden rakenteiden sävyihin. Neutraalien mustan ja harmaan ohella pihakivien värivalikoimasta löytyy muun muassa punaisia ja maanläheisen ruskean eri sävyillä värjättyjä tuotteita valmistajasta ja kivityypistä riippuen. Lisäksi on saatavilla kahden värin yhdistelmiä ja tilauksesta myös erikoisvärejä.

Valkoisen tiilitalon patio on kivetty punamustan sävyin.

Rusehtavan keltainen kiveys sulautuu hyvin maalaismaisemaan. Sävyt sopivat yksiin niin asuinrakennuksen kuin syksyisen viljapellon värien kanssa. Sateen jälkeinen märkyys voimistaa mukavasti pinnoitekivien väriä.

Tutustu pinnoitekiviin livenä

Saat parhaan käsityksen pihakivistä tutustumalla niihin livenä esimerkiksi pihakivituotteita myyvissä myymälöissä ja valmistajien näyttelyalueilla ja -pihoilla.

Näyttelypihat

Pinnoitekiviä voi yhdistellä keskenään. Vinkkejä eri ladontavaihtoehdoista löytyy valmistajilta ja erilaisia kuvioita voi kehitellä myös itse.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.