Tervetuloa kevät! Pihan rakentamisen ja kunnostamisen osalta projektit alkavat tuttuun tapaan suunnitelmien laatimisella. Kokeilimme verkossa kahta maksutonta puutarhan suunnitteluohjelmaa paperille piirretyn luonnoksen siirtämiseksi digitaaliseen muotoon.

Netistä googlaamalla löytyy roppakaupalla vaihtelevilla ominaisuuksilla varustettuja ilmaisia sovelluksia tee-se-itse puutarhasuunnitelmien pönkittämiseksi. Osalla ohjelmista suunnitelman voi tehdä suoraan verkossa, jotkut vaativat sovelluksen lataamisen koneelle käytön mahdollistamiseksi. Ladattavat ”kokeiluversiot” ovat useimmiten maksuttomia vain määrätyn ajanjakson verran.

Suomenkielinen My Garden

Gardenan My Garden – puutarhan suunnitteluohjelma oli pikavilkaisulla ainoa verkosta bongaamamme sovellusversio jonka kielenä on myös suomi. Ohjelmaa voi käyttää rekisteröitymättä, mutta tällöin suunnitelma poistuu bittiavaruuteen selaimen sulkemisen jälkeen. Kirjautumalla palveluun työ säilyy verkossa, sitä voi työstää vähitellen ja suunnitelmaa tarvittaessa muokata jälkikäteen.

My Garden on maksuton suomenkielinen puutarhan suunnitteluohjelma. Tekstityökalun avulla suunnitelmaan voi tehdä myös merkintöjä ja muistiinpanoja.

My Garden sisältää mukavan määrän työkaluja mm. pihan kiveysten ja kasvillisuuden ideoimiseksi, sekä erilaisia suunnitelmaa täydentäviä ja elävöittäviä objekteja kuten esimerkiksi puutarhakalusteita, autoja, trampoliini, valaisimia yms. Sovellus on myös suhteellisen helppo käyttää. Tutustu ohjelmaan : My Garden

Garden Visualiser 3D

Marshallsin Garden Visualiser tarjoaa mahdollisuuden visualisoida puutarhaa eri kanteilta 3 D tilassa. Ohjelman käyttö vaatii rekisteröitymisen palveluun, minkä jälkeen tunnuksilla pääsee hyödyntämään myös pihan kiveysten suunnitteluun tarkoitettua verkkosovellusta, Paving Planner, sekä Driveway Visualiseria, joka auttaa pihatien pinnoitteen valinnassa.

Garden Visualiserissa on erilaisia vaihtoehtoja pihan kiveysten ja muurien suunnittelun tueksi, joskaan tuotteet eivät ole yksi yhteen kotimaisten pihakivituotteiden kanssa. Ne palvelevat kuitenkin hyvin ideointitarkoituksessa, sillä vastaavanlaisia kiviä, laattoja, muuri- ja reunakiviä löytyy suomalaisten pihakivivalmistajien tuotevalikoimista. Kotimaisiin laajoihin pihakivivalikoimiin voit tutustua valmistajien kotisivuilla.

Visualiserin työkalupakki sisältää kiveystyökalujen ohella jonkin verran muita objekteja muun muassa pihan aitaamiseen ja kasvien sijoitteluun. Ohjelma tarjoaa lisäksi mahdollisuuden ladata suunnitelmaan kuva omasta talosta ja luonnostella puutarha sen ympärille. Rakennuksen julkisivu ei vaihdu 3D tilassa suunnitelmaa pyöritellessä, joten jos haluaa molemmille puolille pihaa ajantasaiset kuvat on etu- ja takapiha suunniteltava erillisinä projekteina.

Garden Visualiser on englanninkielinen ja sovellus on perinteisellä kynä-viivotin-paperi systeemillä työtä tekevälle My Gardenia haasteellisempi. Videopeleihin tottuneelle sukupolvelle hiirellä ja objekteilla leikittely tuskin tuottaa vaikeuksia :). Tutustu ohjelmaan : Garden Visualiser

Garden Visualiserissa voit tarkastella puutarhasuunnitelmaa myös 3D tilassa.

Summa summarum

Ilmaiset puutarhan suunnitteluohjemat ovat lähinnä kotipuutarhureille ja harrastelijoille suunnattuja, ja sellaisenaan hyviä inspiraation lähteitä. Ammattilaisten käyttämien monipuolisten ohjelmien tasolle, joissa myös pihan korot ja mitat natsahtavat kohdilleen, maksuttomat verkkoversiot eivät luonnollisesti yllä. Tietokoneella tehtävä suunnittelutyö on kuitenkin nykyaikaa, ja kieltämättä oli ihan mielenkiintoista pyöritellä näytöllä erilaisia vaihtoehtoja.
Itse yhdistäisin perinteisen kynätekniikan ja verkkosuunnittelun. Työjärjestyksenä näkisin työstää ensin suunnitelma mittakaavaan paperille, jonka jälkeen iloitella sen kanssa digitaalisen tekniikan suomilla mahdollisuuksilla. Ja niitähän löytyy. Suosittelen kokeilemaan !

Vinkkejä pihan suunnitteluun

Ajankohtaista juuri nyt: Pihasuunnittelu
Suunnittele unelmiesi piha
Avain viihtyisään puutarhaan
Rohkeasti ideoimaan pihaa

Pihakivien valmistajia

Rudus Oy
Lakan Betoni Oy
Betonilaatta Oy
Napapiirin Betoni Oy
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy
Lammin Betoni Oy

Kotimaisten pihakivivalmistajien tuotteisiin voi lisäksi tutustua eri puolella Suomea sijaitsevissa näyttelyissä ja näyttelypihoilla.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.