Yksilöllisesti räätälöityjen piharatkaisujen ja huolellisen toteutuksen pohjalta syntyy toimiva ja viihtyisä, käyttäjän tarpeita parhaiten palveleva puutarha. Se, miten haluat puutarhaasi konkreettisesti käyttää, määrittää miten pihan suunnittelutyössä kannattaa edetä. Ennen ensimmäistäkään piirtoa paperille kysy siis itseltäsi – mitä haluat puutarhan tarjoavan juuri sinulle ja perheellesi.

Mitä toivot puutarhaltasi?

Erilaisia pihasuunnitelmia löytyy paljon muun muassa netistä. Niihin, ja valmiisiin piharatkaisuihin tutustuminen toimii erinomaisena inspiraation lähteenä. Toiselle tehdyn pihasuunnitelman suora kopionti ei sen sijaan välttämättä palvele. Persoonallisuus saa näkyä myös puutarharakentamisessa, kunhan toteutus noudattaa paikkakuntakohtaisten rakennusjärjestysten pykäliä.

Pihasuunnittelun alkuvaiheessa moni superinnokas puutarhaharrastaja ryhtyy ensimmäisenä miettimään paikkoja lempikasveilleen. Kasvillisuus on toki tärkeä osa viihtyisää puutarhaa, mutta ensin pitää ratkaista pihan isot linjaukset ja tilajaot. Suunnittelutyöhön ryhtyessäsi kartoita siis ensimmäisenä omat ja perheesi tarpeet, ja listaa pihan käytön kannalta oleellisemmat toiminnot ja elementit. Muun muassa huoltopiha (jäte, tomutus, pysäköinti) ja jonkinlainen oleskelualue ovat jokaisen omakotipihan perusjuttuja.

Jätesäiliö on usein enimmäisenä vastassa pihaan tultaessa. Siisti jätekatos piilottaa säiliön, suojaa sateelta ja antaa hyvän vaikutelman puutarhasta.

Mieti lisäksi olisiko puutarhassa hyvä olla joku alla olevista, tai ehkäjotain muuta oleellista tai mieluista:

-erillinen ulkovarasto
-grillikatos / erillinen grillauspaikka
-huvimaja / kesäkeittiö
-pergola
-leikkimökki, hiekkalaatikko, keinu
-kasvihuone, viljelylaatikot, kasvimaa, komposti
-koiratarha
-kylpytynnyri
-suihkulähde
-puttipaikka keinonurmesta
-tontin rajaaminen

Keinonurmesta tehty puttipaikka oleskelualueen yhteydessä on golfiin hurahtaneiden omakotitaloasukkaiden uniikki juttu.

Huomio myös pihan talvikäyttö ja jätä tilaa aurauslumille. Pohdi lisäksi pihavalaistuksen ja mahdollisen ulkovesipisteen tarvetta ja paikkaa. Rinnetonteilla puolestaan tarvitaan usein tukimuureja ja rappuratkaisuja.

Kasvit viihtyvät betonisista muurikivistä tehdyissä istutusaltaissa.

Tee havaintoja

Tarkastele seuraavaksi kriittisesti pihaa sekä ikkunasta käsin että menemällä ulos. Piirrä paperille mittakaavaan tontin rajat, kiinteät rakennukset ja rakenteet. Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin, ja merkkaa ne paperille:

-selvitä ilmansuunnat ja auringon kierto tontilla
-onko pihassa säilytettävää kasvillisuutta
-onko kauniita näkymiä joita tuoda esille
-onko rumia näkymiä tai rakenteita
-avautuuko liian suora näköyhteys tielle tai naapuriin
-onko tontilla korkoeroja (jyrkät luiskat, rinteet )

Sijoita toiminnot paikoilleen

Sen jälkeen kun olet listannut mitä puutarhaltasi haluat, ja tehnyt tarvittavat havainnot tontin nykytilasta, luonnostele haluamasi pihan toiminnot paperille.

Jätesäiliön tai -katoksen paikka on luonnollisesti lähellä pihaliittymää, josta säiliö on helposti tyhjennettävissä. Tomutus- ja pyykinkuivausteline kannattaa puolestaan sijoittaa paikkaan jossa ne ovat helposti käytettävissä myös talvisin.

Oleskelualue sijoitetaan yleensä aurinkoiselle ja tuulensuojaisalle paikalle riippuen tontin valo- ja tuuliolosuhteista. Näkösuoja naapuriin tai ohikulkevalle tielle saattaa myös olla tarpeellinen.

Lapsiperheissä on on hyvä varata runsaasti tilaa leikeille. Ensin ehkä leikitään hiekkalaatikolla, pian tulevat pallopelit ja kenties trampoliini. Leikkejä on hyvä päästä valvomaan myös talon sisältä käsin.

Hyötypuutarhan kasvit tarvitsevat valoa. Kasvimaan, marja- ja hedelmätarhan ja kasvimaan paikka on etuoikeutesti tontin valoisin kohta. Pienen keittiöpuutarhan yrtteineen voi sijoittaa myös vaikkapa oleskelualueen yhteyteen, jossa tuore sato on näppärästi hyödynnettävissä ruuanlaittoon.

Rantatonteilla järvimaisema tuodaan luonnollisesti mahdollisiman hyvin esille. Rantasauna grillipaikkoineen sijoittuu luontevasti rannan läheisyyteen, samoin tuulensuojainen paikka auringon ottamista varten.

Omenapuun kasvualustaa kehystää ympyriäinen betonikiveys nurmikon leikkuun helpottamiseksi. Marjatarha on erotettu nurmikosta omaksi alueekseen betonisella reunakivellä ja katettu värjätyllä kuorikatteella.

Yleissuunnitelma ja kasvillisuuden paikat

Kun pihan toimintojen paikat ovat selvillä on aika ryhtyä työstämään yleissuunnitelmaa jossa kulkureitit yhdistävät puutarhan eri alueita luontevasti toisiinsa, ja pihavalaistus varmistaa turvallisen liikkumisen. Niin – ja ne kukat, puut ja pensaat ! Tässä vaiheessa on vihdonkin lupa paneutua kasviryhmien sijoittamiseen tontille ja alkaa listata lempikasveja paperille. Suunnittele istutukset näyttäviksi yhtenäisiksi ryhmiksi mikä helpottaa sekä kasvien että nurmikon hoitotyötä. Seuraavassa blogissamme käymme tarkemmin läpi yleissuunnitelmaa, päällyste- ja kasvivalintoja, ja muita detaljeja.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.