Olipa kysymyksessä pieni tai iso piha, vanha puutarha tai uudiskohde, suunnittelu kannattaa aina. Vaikeinta on usein ajatusten siirtäminen paperille.  Ei oikein tiedä mistä aloittaisi.  Epätoivoon ei kuitenkaan kannata vaipua vaikka johtolankaa ei heti löytyisikään. Netistä, puutarhalehdistä ja -kirjoista löytyy paljon suunnitteluvinkkejä ja  kuvia erilaisista pihoista, piharakenteista, pinnoitemateriaaleista ja kasveista, jopa mallisuunnitelmia luomisvireen herättämiseksi.

Älä kopio – sovella

Inspiroivien esimerkkien siivittämänä voi antaa ideoiden lentää , poimia vinkkejä sieltä täältä, ja luonnostella useita ehdotuksia. Toisten pihojen valmiit ratkaisut tai mallisuunnitelmat ovat harvemmin käypiä sellaisenaan yksi yhteen oman pihan kanssa.  Suoran kopionnin sijaan esimerkeistä  kannattaakin valita  mieluisat ja toimivimmat ratkaisut,  personoida ne, ja hyödyntää  ideat soveltamalla ne oman puutarhan tarpeisiin.

Selvitä mahdolliset luvat

Ota suunnittelutyön pohjaksi asemapiirros rakennuslupakansiosta, ja suurenna se esimerkiksi mittakaavaan 1:100.  Pihan rakentamista ohjeistavat erilaiset lait ja niitä täydentävät asetukset, jotka selviävät ottamalla yhteyttä asuinpaikkakunnan rakennusvalvontaviranomaiseen. Aloita  varsinainen suunnittelutyö isoista linjauksista sijoittamalla ensin pihan eri toiminnot ja kulkuväylät kohdilleen. Vasta lopuksi on erilaisten detaljien ja kasvivalintojen vuoro.

Suunnittele piha itseäsi varten

Suunnittele piha viihtyisäksi, toimivaksi ja turvalliseksi,  ja ennen kaikkea, palvelemaan sinun ja perheesi  toiveita, tarpeita ja mieltymyksiä.  On vain plussaa jos piha sattuisi miellyttämään myös muita.  Mutta se ei ole tärkein asia.

 

Lisää vinkkejä pihan suunnitteluun löydät alla olevista linkeistä ja mallisuunnitelmasta.

Kevät piirtää ideat paperille
Tee pihasuunnitelma verkossa

Ajankohtaista juuri nyt : PIHASUUNNITTELU

Mallisuunnitelmia

Pihakivivalmistajien esitteitä

Numeroiden selitykset:

 1. Betonikivi 278x138x80 mm
  Kiveyksen rajaus, nurmikon reunakivi
 2. Betonilaatta 300x300x50 mm
  Kiveyksen rajaus, nurmikon reunakivi
 3. Ympyriäisen ladonnan mahdollistava betonikivi kaarrekivisarja
 4. Seinivierikiveys, seulanpääkivi tai luonnonkivimäinen betonikivi
 5. Raput betonisista rappukivistä
 6. Erikokoisten laattojen muodostama ladonta.
 7. Muurikivimuuri
 8. Betonikivi 278x138x60 mm
 9. Pinnoitteena luonnonkivimäinen tai vanhennettu betonikivi + muurikivistä tehty tulipesä.

K  Kesäkukka