Pihatyöt ovat jo päässeet hyvään vauhtiin Etelä-Suomen ja rannikkoseudun lumettomilla alueilla. Perinteisten puutarhan kevätpuuhien ohella on hyvä ottaa tavaksi pihakiveysten puhdistaminen priimakuntoon talven jäljiltä.

Katuharja riittävä irtoroskille

Simppeli katuharja on pätevä perustyöväline pihan kovien pinnoitteiden puhdistamiseen hiekoitussepelistä, neulasista, ynnä muista irtoroskista. Kiveyksiä kannattaa harjata myös kesällä. Etenkin orgaaniset ainekset kuten esimerkiksi nurmisilppu, norkot, neulaset ja puiden lehdet on hyvä lakaista säännöllisesti pois pinnoitteiden päältä.  Eloperäisinä ainesosina ne tuottavat maatuessaan humusta, joka kiveysten saumoihin päätyessään edesauttaa rikkaruohojen kasvua.

Pihakiveykset pysyvät siisteinä katuharjaa säännöllisesti liikuttamalla. Siinä missä eteläisessä Suomessa on jo terassikelit, osassa maata odotellaan vielä lumikinosten vajumista.

Painepesuri irrottaa likaa

Pihan kiveykset tarvitsevat toisinaan myös pesua. Kiveyksen pintaan tarttuneen lian poistaminen onnistuu harja, sanko ja loraus emäksistä puhdistusainetta veteen menetelmällä. Huomattavasti helpomalla, ja myös parempaan lopputulokseen pääsee käyttämällä työssä apuna painepesuria.

Tehopesu painepesurilla pakkaa irroittamaan kiveyksen saumoista hiekkaa, joten työn päätteeksi, kiveyksen kuivahtamisen jälkeen, on hyvä harjata saumoihin täydennyshiekkaa. Saumaushiekkaa myydään säkkitavarana.

Painepesuri on tehokas apu pinttyneen lian puhdistamisessa. Tehokkain pesureista on veden lämmittävä kuumavesipesuri.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.