Betoniset pihakivet ovat varma valinta kun päällysteeltä vaaditaan sekä erinomaista kulutuksen kestoa että huoliteltua ulkonäköä.

Autolla liikennöitävien, ympärivuotisesti päivittäisessä käytössä olevien ja talvella aurattavien pihateiden, pysäköinnin, kääntöpaikan ja autotallin/-katoksen edustan päällysteet joutuvat pihassa suurimman rasituksen kohteeksi. Kyseiset alueet sijaitsevat lähes poikkeuksetta näkyvällä paikalla etupihalla ollen talonväen ohella myös ohikulkijoiden katseiden kohteena. Käytännöllisyyden ja kestävyyden lisäksi pihan ajoalustojen pinnoitteilta odotetaankin myös siistiä ulkoasua.

Huoliteltu etupiha kiveyksineen toivottaa tervetulleeksi niin kotiväen kuin vieraat.

Tarvitsenko ajoalustan kiveämiseen suunnitelman?

Suunnittelutyö, myös pihan kiveyksien osalta, on aina eduksi. Mittakaavaan piirretty kiveyssuunnitelma, josta ilmenevät käytettävät kivityypit ja ladontakuviot helpottavat oleellisesti muun muassa määrälaskentaa, kustannusarvion tekemistä, vertailukelpoisten tarjousten saamista ja itse asennustyötä.

Pienikin pinnoittamisprojekti hyötyy suunnittelusta.
(1) Betonikivi musta (2) Betonilaatta harmaa

Mustalla betonikivellä päällystettyjen autopaikkojen vieressä sijaitseva jalankulkuliittymä on pinnoitettu väriltään hieman vaaleampisävyisillä neliömäisillä laatoilla. Ajoalustan betonikiveys on tuettu reunoistaan laatoilla.

Päällystänkö betonikivellä vai valitsenko laatan?

Betonikivet ja -laatat käyvät molemmat ajoalustojen pinnoitekiviksi. Kooltaan pienehköt suorakaiteen muotoiset kivet soveltuvat pihan kaikkien autolla liikennöitävien alueiden päällysteeksi, ja taipuvat tarvittaessa myös kaareviin muotoihin ja ladontoihin.
Erikoisista betonikivistä ja -laatoista koostuvat eläväiset pinnoitekivisarjat kestävät nekin normaalin henkilöautoliikenteen.

Betonikivet taipuvat leikkaamatta kaarelle kivityypistä riippuen. Uutuuttaan vanhaksi käsitelty kiven pinta ei pieniä kolhuja säikähdä.

Neliö- ja suorakaiteen muotoiset betonilaatat ovat oiva valinta haluttaessa esimerkiksi autokatoksen tai -tallin edustalle selkeää ja pelkistettyä ulkonäköä.
Laatoilla saa nopeasti asennettua valmista pintaa, on kuitenkin hyvä tiedostaa että mitä isompi laatta, sitä painavampi sen on käsitellä.

Pihan saneerauksen yhteydessä tuunattu pihatie on päällystetty betonikivillä ja neliömäisillä laatoilla. Kiveyksen reunat on tuettu graniittinupukivellä.

Kestävätkö hulevesikivet ajoalustalla ?

Erityyppiset ja muotoiset ilmavalla sora-ainekselle saumatut hulevesikivet ja nurmisaumalla olevat pinnoitekivet sopivat hyvin ajoalustan päällyskiviksi. Ne läpäisevät huleveden palauttaen sen takaisin luonnon kiertokulkuun ja kivityypistä riippuen kestävät jopa raskasta liikennettä.
Lue lisää hulevesikivien käytöstä : Syyssateita luotsaavat kivet

Hulevesikivet ovat ekologinen valinta pihan ajoalustojen päällysteeksi.

Miten paksu kiven täytyy olla kestääkseen auton painon ?

6 cm:ä paksuista betonikivistä, laatoista ja pinnoitekivisarjoista tehdyt päällysteet kestävät henkilö- ja pakettiautoliikenteen painon kun kiveysten pohjat on työstetty asianmukaisesti routimattomiksi ja kantaviksi. Raskaalla kalustolla kiveyksellä liikuttaessa pihakivien vahvuuden suositellaan olevan vähintään 8 cm:ä. Alle 6 cm:ä paksut pihakivet soveltuvat pääsääntöisesti vain kevyen liikenteen ( jalankulku, pyörät) käyttöön kuten esimerkiksi pihakäytäville ja oleskelualueille.

Kiveyksen pohjatyöt
Ajoalustat

6 cm:ä paksu betonikivi kestää henkilö-ja pakettiauton painon asianmukaisesti pohjatulla kiveyksellä. Erivärisillä pinnoitekivillä ajoalustaan voidaan merkata vaikkapa parkkiruudut.

Kuinka varmistan kivien paikoillaan pysymisen ?

Pinnoitteen reunojen tukeminen on erityisen tärkeää kovalle kulutukselle joutuvilla päällysteillä. Tuennan avulla varmistetaan ettei kiveys ei purkaudu reunoistaan. Tarkoitukseen voidaan käyttää esimerkiksi betonisia reunakiviä.

Hulevesikivillä pinnoitettu autotallin edustan kiveys on tuettu betonisella reunakivellä.

Miten valitsen kiveyksen värin ?

Värimieltymykset ovat aina makuasioita. Yleensä kiveyksen värejä peilataan asuinrakennuksen ja pihan kiinteiden rakenteiden sävyihin. Pihakivien väriskaala sävyineen on monivivahteinen. Perusvärien, musta, harmaa ja punainen, ohella tuotevalikoimista löytyy muun muassa ruskean eri sävyisiä pihakiviä. Värien ohella kannattaa kiinnittää huomioita myös tuotteiden pintakäsittelytapaan. Sileäpintaisten tuotteiden lisäksi valikoimiin kuuluu esimerkiksi pintaprofiloituja, -kuvioituja, hiekkapuhallettuja, sekä mekaanisesti vanhennettuja kiviä ja laattoja.

Tyylikäs yhdistelmäpinnoite kivisarjaa ja betonikiviä pihan ajoalustan päällysteenä. Kivisarjan kivet on pintakuvioitu luonnonkivimäiseksi, betonikivet työstetty uutuuttaan vanhanaikaisen rosoisiksi. Laajaa pinnoitetta elävöittää lisäksi suorakaiteen muotoisen laatoituksen yhtyminen kaarevaan betonikiveykseen. Pintojen yhdistämien onnistui muotoilemalla kivisarjan reunimmaiset laatat kaarevaan muotoon kivisahalla.

Mistä löydän tietoa päällystekivistä ?

Betonisista pihakivistä löytyy tietoa muun muassa kivivalmistajien kotisivuilta, esitteistä ja näyttelyalueilta, joissa tuotteisiin voi käydä tutustumassa paikanpäällä. Kivifaktaa ja vinkkejä niin suunnitteluun, kivien valintaan, pohjien tekemiseen kuin asentamiseen löytyy myös tältä pihakivi.com sivustolta.

Valmistajat
Oppaat ja esitteet
Näyttelypihat

Mitä tietoja tarvitsen tarjouspyynnön tekemiseen ?

Tarjouspyynnön laatimiseen löytyy ohjeistusta muun muassa blogijutustamme: Miten laatia hyvä tarjouspyyntö ?

Voiko pihakivipinnoitetta aurata lumilingolla ?

Talven ensimmäiset lumityöt kivetyillä alueilla kannattaa tehdä käsipelin lumikolalla. Kun kiveyksen päälle on kertynyt pintaa ”suojaava” lumikerros, päällysteen auraus voidaan tehdä myös konepelissä. Raskas kalusto aiheuttaa helposti naarmuja kiveyksen pintaan suojaavasta lumikerroksesta huolimatta. Jos ajoalustan talvipuhtaanapito kuitenkin tehdään esimerkiksi traktorilla, pinnoitekivien paksuuden on oltava vähintään 8 cm:ä

Kivetyn ajoalustan auraaminen traktorilla saattaa naarmuttaa kiven pintaa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.