Betonikivirajaus ja -muurikivireunus antavat ryhtiä värikkäästi kukkivalle kesäiselle niitylle.

Vanhan talon sisääntulon kupeella sijaitsevan kasvimaan jäätyä vähälle käytölle, ja ennen kaikkea huonolle hoidolle, päätettiin viljelykasveista vapautuneelle alalle kokeilla yksivuotista kukkaniittyä siemenkankaasta perustettuna. Paikan keskeisestä sijainnista johtuen ketoalueen rajat selkeytettiin siistillä kivireunuksella.  Loivasti viettävän rinteen alataitteeseen asennettiin tueksi matala muuri betonisista muurikivistä, ja koko alue rajattiin nurmikosta betonikiviraidalla.

Kasvimaasta kukkakedoksi

Kiviraidan tekeminen
Vihannesmaan muutostyöt kukkakedoksi aloitettiin raikkaamalla ylimääräiset töryt pois kunnostettavalta alueelta, ja perustamalla betonikivirajaukselle sen vaatima sorapohja. Humusmaata nurmikon ja tulevan ketoalueen väliltä poistettiin pistolapion terän syvyydeltä ja leveydeltä ( noin 30 x 30 cm kaivanto ).

Ennen betonikivien asentamista kaivanto täytettiin murskesoralla; tasattiin, kasteltiin ja tiivistettiin.

Kahden betonikiven kiviraita asennettiin tiililadonnalla nurmipinnan kanssa samaan tasoon, jolloin ruohonleikkurin terä ei kolise kiviin nurmikkoa leikattaessa. Rajaus viimeisteltiin harjaamalla kivien rakoihin saumaushiekkaa.

Kiviraita tuettiin lopuksi paikoilleen maahan upotetulla taipuisalla filmivanerisuikaleella ja puutapeilla.

Tukimuurin asentaminen

Kivirajauksen valmistuttua otettiin työn alle osittain sortuneen vanhan luonnonkivimuurin purkaminen.

Vanhojen kivien poistamisen jälkeen tuotiin käden ulottuville asennusta odottamaan uudet, ulkonäöltään luonnonkivimäiset betoniset muurikivet. Routimattomaksi aikoinaan perustetun luonnonkivimuurin pohja ”tuunattiin” murskesoratäydennyksellä, kasteltiin ja tiivistettiin kevyellä maantiivistimellä.

Tiivistetyn murskesorapohjan päälle levitettiin ohut kerros kivituhkaa asennushiekaksi, joka tasattiin oikolaudalla ennen muurikivien asentamista.

Rustikko-muurikivet asennettiin maastoa myötäilevän pohjan päälle. Alinta kerrosta laitettaessa pohjan pienet korkoerot häivytettiin napauttamalla kiveä moskan ja lankun pätkän avulla samaan tasoon.

Muurin reunaan maanpinnan tasoon ladottiin niinikään betonikiviraita nurmikon leikkausta helpottamaan. Kiviraita viimeisteltiin harjaamalla saumoihin kivetöntä saumaushiekkaa.

Siemenkankaan levittäminen

Vanha kasvualusta kitkettiin ja alueelle lisättiin hieman täydennysmultaa.

Siemenkangas rullattiin tasatun ja kastellun multakerroksen päälle. Levittämisen jälkeen kangas kasteltiin ja kankaan päälle levitettiin noin parin sentin kerros säkkimultaa. Myös multa kasteltiin huolellisesti. Koska taloudessa on kaksi isoa koiraa, tuleva keto rajattiin verkolla kaivamiseen erikoistuneilta uteliaita karvakorvilta.

Ketokylvöksen päälle levitettiin lopuksi harso pidättämään kosteutta, tasaamaan lämpötilaeroja ja vauhdittamaan siementen itämistä.

Parhaassa loistossaan kukkaketo oli reilun kuukauden kuluttua kylvöstä. Kangas pitää rikkakasvit allaan, joten tärkein hoitotoimenpide kedon ylläpidossa on säännöllinen kastelu – kangas siemenineen, taimet ja kukat eivät saa missään vaiheessa päästä kuivahtamaan.

Pihakiviraameissa kukkiva keto toivottaa kotiväen ja vieraat tervetulleeksi asuinrakennuksen sisäänkäynnin kupeella.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.