Olemme seuranneet blogissa jyrkän rinnetontin muodonmuutosta villiintyneestä heinikosta viihtyisäksi oleskelupihaksi. Etupiha, muurit ja raput ovat valmiit; seuraavaksi rakentuu oleskelutasanteen yhteyteen pieni hyötypuutarha marjapuskineen ja ryytimaineen, ja toistaiseksi sorapinnalla ollut patio saa kivipinnan.

Etupihan pintaremontti
Raput betoniraameissa
Muurit – rinnepihan pelastus

Hyötypuutarhan rakentaminen

Betoniharkkomuurilla tuetun tasanteen viimeistely yhdistetyksi hyötypuutarhaksi ja oleskelualueeksi aloitetiin salaojituksella, ryytimaan alle tulevan kastelujärjestelmän putkien asentamisella ja alueen muurikivirajauksella. Muurikivet asennettiin oikeaan korkoon työstetylle ja hyvin tiivistetylle murskesorapatjalle. Pohjan routimattomuudesta oli huolehdittu jo tasanteen raakapohjien teon yhteydessä.

30 cm:ä syvä kaivanto ja 20 cm:ä korkea muurikivirajaus takasivat hyvän multatilan tuleville marja- ja viljelykasveille. Multatäytön jälkeen kasvualustan päälle levitettiin vettä läpäisevä ja rikkaruohojen kasvua estävä katekangas hoitotöiden helpottamiseksi. Alueen viimeistelyvaiheessa kangas verhottiin koristekatteella.

Keskeisellä paikalla oleskelupation kupeessa oleva kohtuullisen kokoinen selkeästi rajattu hyötytarha tulee hyvin hoidettua. Kourulaatta laatoituksen reunassa rajaa hyötypuutarhan kiveyksestä, tukee laatoitusta ja juoksuttaa hulevedet sadevesikaivoon. Pyöreät askelkivet halkovat koristekateverhousta, jonka pähkinänruskea väri käy hyvin yhteen rusehtavan laatan kanssa.

Kivipinnoite kruunaa pihan

Hyötytarhan valmistuttua oli pinnoitekivien vuoro. Työ aloitettiin laattojen asentamisella, ja oikeiden kallistusten varmistamiseksi ohjurikiskoja laitettiin hallitusti ristiin rastiin päällystettävälle alueelle.

Pyöreän kiveyksen linjat kaarevan muurin syvennykseen hahmoittuivat kuin harpilla piirtäen. Laatat työstettiin timanttiterällä varustetulla sahalla kaarevaan muotoon pyöreän kiveyksen liittymän kohdalla, ja ympyräksi taipuvien betonikivien asennus aloitettiin ulkokehältä kohti ympyrän keskipistettä. Asennushiekan tasauksen jälkeen tarvittava liikkuminen kivettävän ympyrän sisällä tehtiin routaeristelevyjen päällä kulkien.

Harjakaisten paikka

Pihan saneerausprojekti oli haastava ja työläs, mutta myös antoisa. Nyt kelpaa oleskella !

Pihan saneeraus aloitettiin vanhan purkamisella. Modernilla kivipatiolla näkyy oman käden jälki. Muodonmuutos on huikea.

Kivipäällysteen valmistuttua oli harjakaisten paikka. Useamman vuoden myllerryksen jälkeen oli palkitsevaa nähdä oman käden jälkeä valmiin pihan muodossa. Saneeraustyö kaikkine maanleikkauksineen, täyttöineen, massanvaihtoineen ja muuriratkaisuineen oli työläs, mutta tästä eteenpäin on talon asukkaiden mahdollista nauttia helppohoitoisesta kivipihasta. Malja sen kunniaksi !

Kivipatiolta on hienot näkymät järvelle. Yrteille tehty erillinen istutukaukalo umpinaisesta muurikivestä toimii viljelytarkoituksen ohella tilanjakajana oleskelualueen ja hyötypuutarhan välillä.

Vanha vesikaivo tuunattiin myös pihan saneerauksen yhteydessä. Lue lisää : Vanhan vesikaivon uusi ilme. Kivipatiolla viihtyy myös perheen nuoriso.

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.