Omakotitalon etupihan kunnostamisen tultua ajankohtaiseksi olivat vaihtoehdot alueen pinnoitemateriaaliksi;  pihakivet, asfaltti tai murskesora. Nurmikko reilun sadan neliömetrin alueelle oli heti alkujaan poissuljettu ajatus.

Kolmesta vaihtoehdosta betoniset pihakivet olivat helppo valinta. Koska vanhan asuinalueen aataminaikainen asemakaava ei tunne vihersuojavyökettä, saatiin kivien avulla suoraan kevyenliikenteenväylään liittyvä etupiha erotettua selkeästi omaksi yksityiseksi tilaksi.

Syksy on suotuisaa aikaa pihan rakentamiselle – uuden perustamiselle tai vanhan kunnostamiselle.
Etupihan uudistaminen toteutettiin pääsääntöisesti omana työnä asiantuntijan laatiman kiveyssuunnitelman ja konsultointien pohjalta. Kaapelien tarkistamisen jälkeen käytännön työt alkoivat pohjien kaivulla. Massojen vaihdon ja routaeristysten jälkeen kiveyksen pohja tiivistettiin huolellisesti,  ja varmistettiin vielä kertaalleen korkojen oikeellisuus. Kivet asennettiin ohuen tasavahvan asennushiekkakerroksen päälle, saumattiin ja tiivistettiin pienellä ( 60 kg) maantiivistimellä.

Pintaremontin yhteydessä viettävää maastoa rakennuksen toisella kulmalla ”nostettiin” hieman betonisten muurikivien avulla mikä toi lisää hyötytilaa pienelle etupihalle. Kulmaan tehty ”pyöräparkki” erottuu kulkuväylistä eri tyyppisellä ja värisellä kiveyksellä, joka 8 cm:ä paksuna kestää tarvittaessa raskaampaakin liikennettä. Lastenkalusteet ovat puolestaan juuri sopivankokoiset piristämään kapean etupihan ja pääsisäänkäynnin ilmettä.

Etupihan päällysteenä käytettin kahta erilaista pinnoitekiveä. Nyt kelpaa pyöräilijän parkkeerata menopelinsä tasaiselle kiveykselle.

Kivipinnan kanssa samaan tasoon asennettu rännikaivo kaarrekivisarjan kivin kehystettynä antaa työlle huolitellun leiman.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.