Kesäkukat sopivat erinomaisesti muurien reunakasveiksi ja piristämään kivipatioita. Ne tuovat väriä ja vaihtelua puutarhaan kiipeillen, rönsyillen, riippuen tai seisoen ryhdikkäästi ojennuksessa kuin tinasotilaat. Lajeja, lajikkeita ja värisävyjä löytyy jokaisen makuun ja moneen käyttötarkoitukseen. Tyylikkäät lehtikasvit täydentävät ja rauhoittavat, tai korostavat kukkivien kasvien loistoa.

Massiivinen kiveys antaa raamit muhkealle sinivalkoiselle kukkaistutukselle. Verbenat, marketat ja härmesalviat arvostavat aurinkoista kasvupaikkaa.

Kasvuolosuhteet kohdilleen

Suurin osa kesäkukista kukkii parhaiten aurikoisella kasvupaikalla tai kevyessä varjossa. Osa tulee toimeen myös vähässä valossa. Vallitseviin valo-olosuhteisiin emme voi vaikuttaa, mutta ottamalla huomioon kasvien lajikohtaisen valontarpeen, tarjoamme yksivuotisille kukkijoille tältä osin hyvät kasvunedellytykset. Kasvien hyvinvointiin vaikuttaa niinikään kasvualustan laatu. Kuohkea, hyvin kosteutta ja ravinteita pidättävä multa sopii kaikille.

Verenpisarat, terassihortensiat, verililja, miljoonakellot ja hopeaputous viihtyvät puolivarjossa piristäen sisäänkäyntejä ja oleskeluterasseja.

Muuri-istutusten kesäkukat harvemmin kärsivät liikamärkyydestä, etenkin jos kasvualustan salaojituksesta on huolehdittu muurin rakennusvaiheessa. Taivasalla sijaitsevan kivipation ruukku- ja laatikkoistutuksista saattaa sen sijaan muodostua vesipesiä ellei astioihin ole tehty ylimääräiselle vedelle poistumisreittiä. Istutusastiat ”salaojitetaan” tekemällä pohjiin tai alas sivuille reiät mikäli niitä ei ole valmiina. Astian pohjalle laitetaan lisäksi kevytsoraa tai vastaavaa ehkäisemään reikien tukkeentumista. Suodatinkangas kevytsora- ja multakerroksen välissä estää ainesten sekoittumisen keskenään. Ruukut, joissa reiät ovat astian pohjassa, on hyvä sijoittaa hieman koholleen alustasta ylimääräisen veden poistumisen mahdollistamiseksi.

Kosmoskukka ja pelargonia ovat aurigonpalvojia. Ahkeraliisa ja siniviuhka tulevat toimeen vähässä valossa.

Kastele, nypi ja lannoita

Jaksaakseen kukkia tauotta läpi kesän ryhmäkasvit vaativat säännöllistä huolenpitoa. Mitä pienemmässä ruukussa kukat kasvavat, sitä enemmän niitä täytyy kastella. Vettä annetaan kukille kohtuudella. Kesäkukat reagoivat liikakasteluun samalla taivoin kuin kuivuuteen – ne nuupahtavat. Ravinnetäydennys on paikallaan noin kerran viikossa. Lannoittaminen on yksinkertaisinta veteen liukenevalla moniravinteisella lannoitteella. Kastelun ja lannoittamisen lisäksi on huolehdittava kuihtuneiden kukkien poistamisesta. ”Nyppiminen” pitää kasvuston siistinä ja edesauttaa uusien kukkanuppujen kehittymistä.

Riippapetuniat ja -verbenat sekä kirjoliisukka viihtyvät muurin reunalla ja palkitsevat huolenpidon runsaalla kukinnalla. Petunian ja verbenan kukinta tyrehtyy jos kuihtuneita kukkia ei poisteta säännöllisesti. Kastelu- ja lannoitevesi kaadetaan kukkien tyvelle, etenkin lannoiteveden läikkymistä lehvästölle ja kukkien päälle kannattaa välttää.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.