Ympyriäiseen muotoon taipuvilla muurikivillä tuunaat helposti vanhan vesikaivon uuteen uskoon tai rakennat puutarhaan monikäyttöisen valekaivon.

Etenkin taajama-alueiden ulkopuolella sijaitsevista vanhoista pihoista löytyy edelleen pois käytöstä jääneitä vesikaivoja. Silmä on vuosien saatossa tottunut huonokuntoisiin kansiin ja kaivonrenkaisiin, jotka usean sadan kilon painoisina elementteinä ovat jääneet niille sijoilleen.

Puutarhan yleisilmettä rumentavat epäesteettiset vanhat kaivot voi kääntää eduksi rakentamalla niiden paikalle vaikkapa kätevänä säilytystilana toimivan koristeellisen valekaivon, joka palvelee myös istuinpenkkinä tai pöytätasona kaivon korkeudesta riippuen. Toimivat kaivot kannattaa puolestaan kunnostaa takaisin hyötykäyttöön ja kätkeä kaivonrenkaat modernin muurikiviverhouksen sisään. Jos vesi ei ole juomakelpoista, niin puutarhan kasteluvedeksi se yleensä sopii hapettamisen jälkeen.

Vanha toimiva kaivo sai modernin ilmeen pihan saneerauksen yhteydessä. Muurikivien rusehtava väri istuu hyvin puutarhan muuhun värimaailmaan, ja kaivon jämäkän, saranoilla varustetun kannen alle on piilotettu nykyaikasta kastelutekniikkaa.

Pyöreä muurirakenne asennettaan routimattomaksi pohjatulle alustalle ja muurikivet ladotaan limittäin tiililadonta periaatteella pystysaumoja välttäen.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.