Jyrkässä rinteessä sijaitsevan omakotitalon pihapiiri kunnostettiin vaiheittain useamman vuoden periodilla saneeraussuunnitelman pohjalta. Yhtenä osana remonttia rakennettiin aikansa palvelleiden ”tilapäisten” vanhojen rappusten tilalle nykyaikaiset turvallisesti liikuttavat portaat.

Voimakkaasti viettävä tontti asetti työlle omat haasteensa, mutta tarjosi myös mahdollisuuden eläväisiin ratkaisuihin. Portaiden materiaaliksi valikoitui tällä kertaa puu. Maiden sitominen jyrkässä rinteessä ratkaisiin betonisista muurikivistä tehtyjen tukimuurien avulla, jotka samalla antoivat ryhdikkäät raamit muurien väliin rakennettaville rapuille.

Vanhat puuraput toimivat tilapäisrakenkeena vielä taloremontin ajan.

Jyrkän luiskan maamassojen tukemiseksi rinteen alataitteeseen pystytettiin tukimuurit betonisista muurikivistä, joiden väliin portaat oli helppo rakentaa. Yli 70 cm:ä korkeana tukimuuri vaati sekä toimenpideluvan että betonista valetun anturan. Suositus ulkoportaiden nousuosuuden/ askelman korkeudeksi on sisätilojen mittoja matalampi, eli noin 14 cm.

Muurien taakse muodostui kuin luonnostaan hyvä multatila monivuotisille pensaille ja perennoille. Rappujen viereen sijoitettiin lisäksi kaksi pihavalaisinta turvaamaan liikkumista pimeässä. Valaisimien kaapelit asennettiin jo pohjatöiden yhteydessä. Lopuksi raput sävytetiin yhteneväksi rakennuksen sokkelin ja pihan muiden rakenteiden kanssa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.