Kaksi edellistä blogiamme käsittelivät pihasuunnitelman laatimista. Nyt keskitymme hieman määrälaskentaan ja siihen mistä pihan kiveämisen kustannukset koostuvat. Pihasuunnitelmasta on kumpaankin apua.

LASKETAAN NELIÖITÄ

Jotta voidaan arvioida kustannuksia, tai kilpailuttaa hintoja, pitää ensin tietää millaisia betonikiviä ja -laattoja, muurikiviä, reuna- ja/tai porraskiviä haluaa, ja kuinka paljon niitä pihan rakentamisessa tarvitaan. Mittakaavaan piirretystä suunnitelmasta pihakivineliöiden ja juoksumetrien laskeminen on helppoa. Pihakivivalmistajien tuoteluetteloista ja hinnastoista on puolestaan apua kivimäärien kartoittamisessa. Vinkkejä laskemiseen löytyy mm. alla olevista linkeistä.

Lyhyt oppimäärä pihakivien määrälaskentaan
Mittausta ja määrälaskentaa
Näin lasket muurikivien tarpeen

Kuvan pihapiirroksen alkuperäisen suunnitelman mittakaava on 1:200, eli 1 cm kartalla vastaa kahta metriä luonnossa. Tämä lähes 2000 neliömetrin tontti reilunlevyisine käytävineen, huolto- ja hyötypihoineen, ja leikki- ja oleskelualueineen nielee pihakiviä noin 400 m2:ä. Muurineliöitä pihassa on noin 20 , seinivieri- ja muurinaluslaattoja 70 jm. Erityyppiset reunatuennat tekevät summattuna yhteensä 75 jm. Lisäksi rappuja kolmella askelmalla on kahdet.

MISTÄ KUSTANNUKSET KOOSTUVAT ?

Pihan kiveämisen kokonaiskustannuksiin vaikuttavat monet tekijät kuten esimerkiksi maaperän laatu, pinnoitekivivalinnat rahtikuluineen, asennustyön hinta, ja jossain määrin myös asuinpaikkakunta.

Maaperän merkitys kustannuksia arvioitaessa on suuri. Sen laatu vaikuttaa kuinka mittavia pohjaustöitä tarvitaan, ja sitä kautta suoraan perustuksiin uppoavien eurojen määrään. Savimaat teettävät massanvaihtoineen ja routaeristyksineen työtä huomattavasti sorapitoista routimatonta maaperää enemmän. Tiedostamaton kallio voi puolestaan pyöräyttää budjetin päälaelleen jo rakennusprojektin alkumetreillä. Vähintäänkin jonkinasteinen maaperätutkimus kannattaa teettää ikävien yllätysten eliminoimiseksi.

Pinnoitekivien- ja laattojen hinta riippuu kivityypeistä; niiden vahvuudesta, väristä ja pintakäsittelystä. Useimpien pihakivien valmistajien kotisivuilta löytyy kuluttajahinnasto ohjevähittäishintoineen. Kivien lopullinen hinta määräytyy miten hyvin tinkiminen onnistuu jälleenmyyjän kanssa. Kiviä voi ostaa myös valmistajien verkkokaupoista, joissa hinnat ovat hyvin näkyvillä. Materiaalikulujen ohella kivien hinnassa tulee huomoida rahtikulut.

Betonilaatta Oy
HB Betoniteollisuus Oy
Lakan Betoni Oy
Rudus Oy

Lammin Betoni Oy
Napapiirin Betoni Oy
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy

Verkkokaupat:
Rudus verkkokauppa
HB verkkokauppa

Pihakivien asennustyön hintahaitari on väljä. Leipätyönään asennustyötä tekevillä firmoilla taksa yleensä määräytyy, etenkin uudisrakennuskohteissa, tehtyjen neliöiden mukaan. Sopimuksesta riippuen työ on mahdollista teettää myös tuntiveloitusperusteisena. Kivien asentamiskustannuksissa voi säästää jos työn tekee itse joko kokonaan tai osittain.

KILPAILUTA HINNAT

Hintojen kilpailuttaminen kannattaa. Pyytäessäsi pihakivistä tarjouksia mainitse mm.

-Kivettävät neliöt, kivityypit ja värit
-Muurien juoksumetrit ja korkeus, muurikivityyppi ja väri
-Seinivierikiveyksen juoksumetrit, kivityyppi ja väri
-Reunatuennan / reunuksien juoksumetrit, kivityyppi ja väri

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.