Hyvissä ajoin vetämään laitettu pihakivitilaus varmistaa että halutut betonikivet, -laatat ja muurikivet ovat saatavilla asennustyön alkaessa. Miten sitten osata laskea paljonko materiaaleja tarvitaan ettei tilaus jäisi pahasti puutteelliseksi tai kiviä tulisi kasapäin liikaa ?

Pihakivituotteiden määrälaskenta on puhdasta matematiikkaa jolla määritetään kivettävät neliöt ja juoksumetrit. Jos pinnoitettavaa aluetta on paljon ja kivityypit erilaisia, suunnitelman värittäminen eri värein selkeyttää hahmottamista.
Mittakaavassa oleva pihasuunnitelma ja kivettävän alueen merkkaaminen paikanpäällä maastoon helpottavat laskentaa. Jos käytettävissä on lisäksi erillinen mittatarkka kiveyssuunnitelma, on kivimenekki mahdollista laskea jopa pelkän paperin perusteella.

Pihakivivalmistajien tuote-esitteistä ja hinnastoista löytyy runsaasti faktatietoa eri kivityypeistä: minkä kokoisia kivet ovat, paljonko ne painavat, montako kappaletta niitä menee neliömetrille, paljonko kiviä mahtuu kuormalavalle jne. Esitteitä kannattaa hyödyntää sekä kiveyksen suunnittelussa että määrälaskennassa. Valmistajien esitteet löydät täältä

Yhtenäisen suorakaiteen muotoisen, kantti kertaa kantti PIHAKIVEYKSEN kivimäärän kartoittaminen on helpoin mahdollinen. Kun neliöt ja haluttu kivityyppi ovat tiedossa katsotaan tuote-esitteestä montako lavallista kiviä tarvitaan pinnoitteen toteuttamiseksi. Myös kauppiaat osaavat auttaa kivimenekin laskemisessa kunhan kivettävän alueen neliöt ovat tiedossa. Yleensä kannattaa määrät pyöristää hieman yläkanttiin ja ihanne olisi jos pystyisi pelaamaan mahdollisimman paljon täysillä kivilavoilla.

MUURIKIVIEN kappalemäärää laskettaessa mitataan ensin toteutettavan muurin juoksumetrit, ja saatu luku kerrotaan tulevan muurin korkeudella. Ko. laskutoimitus kertoo muurin seinämän pystyneliöt, jonka jälkeen tuote-esitteestä voi tarkistaa montako kappaletta haluttua muurikivityyppiä menee neliömetrille. Kun kertoo kyseisen luvun kokonaisneliömäärällä saadaan muurikivien kokonaiskappalemäärä tulevalle muurirakennelmalle. Mahdolliset kansi- ja kulmakivet on huomioitava määrälaskennassa erikseen.

Pihakiviä nuuskimassa. Erilaisiin pihakivityyppeihin, pintakäsittelyihin ja väreihin kannattaa tutustua livenä jos mahdollista. Useimmilla kivivalmistajilla ja jälleenmyyjillä on näyttelyalueet tai vähintäänkin kivimallit telineillä esillä.

Pihakiviä nuuskimassa. Erilaisiin pihakivityyppeihin, pintakäsittelyihin ja väreihin kannattaa tutustua livenä jos mahdollista. Useimmilla kivivalmistajilla ja jälleenmyyjillä on näyttelyalueet tai vähintäänkin kivimallit telineillä esillä.

Pihakivilaskuri Ruduksen kotisivuilla auttaa kivien määrälaskennassa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.