Rankkasateiden juoksuttamat hallitsemattomat hulevedet voivat pahimmillaan aiheuttaa haittaa niin talon rakenteisiin kuin naapurisopuun. Nyt viimeistään syyssateiden aikaan onkin hyvä tarkistaa mihin ne sade- ja sulamisvedet pihamaalla oikein virtaavatkaan.

Uudisrakennuksissa hulevesien hallinta on jo yleensä tehty nykylain edellyttämällä tavalla. Vanhojen kiinteistöjen sadevesisysteemejä kannattaa sen sijaan tutkiskella suurennuslasilla, tarkistaa onko kaikki kunnossa, ja mitä mahdollisesti voisi tehdä asian korjaamiseksi.
Asuinalueilla missä ei ole kunnallista hulevesijärjestelmää, on kiinteistön omistajan huolehdittava itse sade- ja sulamisvesien asianmukaisesta käsittelystä.

Pahasti heinittynyt ja sammaleen alle lähes piiloutunut vesikouru kaipaa päivitystä tai vähintäänkin puhdistamista ja kaatojen tarkistusta. Nykyaikaisten rännikaivojen kautta kattovedet kulkeutuvat hallitusti kunnan verkostoihin tai muualle niille ohjattuun paikkaan. Seinivieren siisti kiveys ja kaarrekivisarjalla tehty kaivon ympärys viimeistelevät kokonaisuuden.

Julkisesta rakentamisesta tutut isosaumaiset, niin sanotut vettä läpäisevät betonikivet ovat yksi tapa hallita myös pihapiirin hulevesiä. Hulekivien saumojen kautta iso osa sade- ja sulamisvesistä imeytyy samointein takaisin maaperään.

Lue lisää sadevesien hallinnasta TÄÄLTÄ

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.