Víelä hetken saamme nauttia ruskan kirjoman luonnon ja puutarhan puuvartisten koristekasvien poikkeuksellisen upeasta värien hehkusta. Kun lehtivihreä on varastoitu talteen seuraavan kasvukauden varalle, lehdet varisevat. Pihakiveyksiltä lehdet ja neulaset on helppo poistaa harjaamalla tai puhaltamalla. Kulkureitit on hyvä puhdistaa säännöllisesti, sillä syyssateiden liiskaannuttamat märät lehdet voivat tehdä pinnan liukkaaksi.

Ensilumi on myös jo säikäytellyt monin paikoin Suomea. Pihatöiden suhteen syksyinen lumisade on kuitenkin vain tilapäinen hidaste. Betonikiviä ja -laattoja, reunakiviä ja muurikiviä voidaan asentaa niin pitkään kun maa on sula. Kestävien puuvartisten kasvien syysistutusaika on puolestaan parhaimmillaan juuri nyt !

Syyshortensioiden muhkeat kukkatertut koristavat puutarhaa vielä kukinnan jälkeenkin. Ajoesteenä toimiva iloinen betonipossu puolestaan piristää pihapiiriä ympäristötaideteoksen tavoin varsinaisen tehtävänsä ohella. Kasvien lajivalinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota myös syysväritykseen. Muun muassa monet pensasangervot, vaahterat, aroniat, seppelvarpu, lamoherukka, lamohietakirsikka ja pilvikirsikka värittyvät syksyllä kauniiseen ruskaan. 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.