Käytävät ja polut ohjaavat kulkua kotipihan eri osa-alueiden välillä ollen tärkeä osa puutarhan toimivuutta. Kulkureitit ovat myös yleisimpiä pihakivin ja – laatoin päällystettäviä kohteita. Kivetty käytävä on turvallinen liikkua, helppo pitää puhtaana, ulkonäöltään tyylikäs, ja kestävyydeltään pitkäikäinen. Pinnoittaminen vähentää myös maa-ainesten kantautumista kengissä sisätiloihin. Jalan kuljettavilla kulkureiteillä pihakivien/laattojen yleinen vahvuus on 4 – 6 cm.

Alla muutama vinkki suoraviivaisista kiveyksistä pitäville.

Suora käytävä

Luotisuora käytävä on selkeä kivettävä. Suorakaiteenmuotoisia betonikiviä käytettäessä on makuasia latooko kivet poikittais-vai pituussuunnassa kulkusuuntaan nähden. Asentamalla betonikivet pitkittäissuunnassa niiden leikkuu minimoituu käytävän aloitukseen ja lopetukseen. Tiililadonta 90 astetta kulkusuuntaan antaa puolestaan eläväisen lopputuloksen, mutta huomioitavaa on, että tasaisen reunan saaminen vaatii puolikkaan kiven joka toisen rivin molempiin reunoihin. Joissain kivityypeissä on olemassa valmiita puolikkaita mikä helpottaa työtä. Toisaalta, katkaisemalla kivi tarkasti keskeltä kahtia saadaan kerralla kaksi puolikasta eikä hukkaa tule! Parhaiten ko. leikkuussa palvelee pöytämallin kivisaha etenkin jos leikkuta on paljon.

   

 

Vinkkeli elävöittää

    

Pitkän käytävän katkaisee kiveystä elävöittävä loiva käänne, taite, joka on toteutettavissa kohtuullisin leikkauksin.  Piirroksessa pitkittäissuuntainen tiililadonta, kuvassa parkettiladonta. Reunatukena käytetty nurmikon reunakiveä.

90 º kulma

Rakennuksen muotoja myötäilevä 90º kulma on helpoin toteuttaa betonilaatoilla. Ladonta kannattaa aloittaa rakennuksen kulmalta kahteen suuntaan, joka varmistaa saumat kohdilleen ja työn onnistumisen minimaalisin leikkuin. Linjalanka on työssä ehdoton apuväline.
Kuvassa pientä betonilaattaa vieri viereen ladottuna, graniittisella nupukivellä tuettuna.

 

            

 

Lue lisää PIHAPOLUISTA