Talven selkä taittuu virallisesti tänään 20.3 kevätpäiväntasauksen myötä. Ensimmäiset leskenlehdet, sini- ja valkovuokot ovat jo ehtineet kukkaan etelä- ja lounaisrannikolla, ja Luonto-Liiton kevätseurannan mukaan mm. sitruunaperhosia on myös jo bongattu, muuttolinnuista puhumattakaan. Vaikka Etelä-Suomessa kevät alkaakin olla jo käsin kosketeltavissa, peittää suurinta osaa maatamme kuitenkin vielä paksu lumikerros. Esimerkiksi työhuoneeni ikkunastani aukeaa varsin talvinen, sakean lumipyryn verhoama maisema. Nyt onkin loistava ajankohta ideoida uusia juttuja puutarhaan, ja siirtää talven mielessä muhineet ajatukset paperille.
Näin pääset alkuun
Astronomisen vuodenaikamääritelmän mukaan kevätpäiväntasaus aloittaa tähtitieteellisen kevään. Pihan suunnitteleminen ei sen sijaan ole tähtitiedettä kun etenee oikeassa järjestyksessä ja ryhtyy työhön laajoista linjoista. Aloita piirtämällä esimerkiksi mittakaavaan 1 : 100 tai 1: 200 tontin rajat ja kaikki kiinteä rakenteet. Merkitse lisäksi ainakin asuinrakennukseen ovet ja ikkunat, ja ota pohjapiirroksesta kopioita johon voit tehdä muistiinpanoja, ja myöhemmässä vaiheessa luonnostella suunnitelmaa.
Katsele pihaa kriittisesti joka puolelta, myös ikkunoista sisältä käsin. Kartoita tilannetta ja kirjaa ylös mm. ilmansuunnat, tontin mahdolliset tasoerot, häiritsevät näköyhteydet, kauniit näköalat ja säilytettävä kasvillisuus. Mieti myös mitä haluat puutarhaltasi, ja tee toivelista. Piharakentaminen pohjautuu maankäyttö- ja rakennuslakiin ja sitä täydentäviin asetuksiin, joten selvitä myös mahdollinen lupien tarve asuinpaikkakuntasi rakennusvalvonnasta.
Sijoita pihan toiminnot paikoilleen
Käytä tekemääsi kartoitustyötä hyväksi luonnostellessasi tontille pihan eri toimintoja. Sijoita oleskelupiha(t) auringonkiertoa ja kauniita näköaloja hyödyntäen, hyötypuutarha mahdollisimman valoisalle paikalle ja huoltopiha (pyykinkuivaus- ja tomutus) alueelle jossa telineet ovat käytettävissä näppärästi ympäri vuoden. Etsi lasten leikkeihin puutarhasta paikka joka on helposti valvottavissa sisältä käsin. Suunnittele kulkuväylät mahdollisimman luonteville paikoille ja oleskelualueet riittävän tilaviksi. Mieti tarvitaanko tukimuureja ja portaita. Aitaa ? Entä pihavalaisimia ? Ota taskulamppu ja mene pimeällä ulos. Pimeys kertoo parhaiten mihin valoa tarvitaan.
Kasvillisuus nitoo pihapalaset yhteen
Kasvillisuus tekee puutarhasta vihreän keitaan. Tutustu lajeihin kirjallisuuden ja netin avulla, ja hyödynnä puiden, pensaiden ja perennojen erilaisia ominaisuuksia tilanrajaajina, suojakasvillisuutena (näkö, tuuli, melu, paahde), maanpeitteenä ja silmäniloina. Suunnittele kasvit yhtenäisiksi ryhmiksi ja nurmikot laajoiksi ehyiksi alueiksi. Selvitä myös mihin ilmastolliseen kasvuvyöhykkeeseen I – VII asuinpaikkakuntasi kuuluu.
Helppohoitoinen ja tyylikäs pihakiveys
Oleskelualueet, käytävät ja pihatiet ovat puutarhan lattia, jotka ansaitsevat tyylikkään ja helppohoitoisen, kulutusta kestävän pinnoitteen. Persoonallinen kiveys viimeistelee pihan ilmeen, ja toivottaa ensimmäisenä niin oman väen kuin vieraat tervetulleeksi taloon. Vinkkejä pihan pinnoitteiden valintaan löydät mm. tältä sivustolta, sekä pihakivikivivalmistajien omilta kotisivuilta.
#pihatkuntoon #pihaelämää #suomi100
Pihakivien valmistajia
Lisätietoa pihasuunnittelusta
Pihakiveysten värien suunnittelu