Lomalla viimeinkin – voin ottaa iisimmin”. Betonikivet, -laatat ja metsänpohjamatto vastaavat mökkikansan odotuksiin huolettomasta lomasta ja helppohoitoisesta pihapiiristä.

Vapaa-ajanasunto on monelle toinen koti ja varustustaso sen mukainen. Myös pihalta toivotaan mutkattomuutta vastapainona arjen kiireille. Reilunkokoiset patiot, leveät helposti kuljettavat käytävät ja selkeästi rajatut istutusalueet tekevät loma-asunnon ydinpihan viihtyisäksi oleskella ja turvalliseksi liikkua.

Kääpiövuorimännyt ovat kestäviä havupensaita jotka viihtyvät muurikivistä rakennetussa istutuskaukalossa. Kasvien hoitotyö on minimoitu levittämällä mullan päälle rikkaruohojen kasvua estävä katekangas, ja istuttamalla taimet kankaaseen tehtyihin aukkoihin. Ryhmä on viimeistelty verhoamalla katekangas puunkuorikatteella.

Monipuolisesti pihakivillä

Betonikivet, -laatat ja muurikivet ovat huolitellun ja kestävän mökkipihan rakennuspalikoita. Päällystekivistä syntyvät jämäkät patiot joissa puutarhakalusteet pysyvät tukevasti pystyssä, ja tasaiset kulkureitit, joita pitkin myös ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten liikkuminen on turvallista ja vaivatonta. Muurikivistä puolestaan sukeutuvat tukimuurien ohella tyylikkäät istutuskaukalot kasveille tai viljelyksille sekä modernit nuotiopaikat illanistujaisiin. Niitä voi lisäksi hyödyntää muun muassa piharakennusten; puu-, työkalu-, tai huvimajan sokkelikivinä, tai vaikkapa istuinpenkin runkona.

Esteettömät, riittävän leveät ja tasaiset kulkureitit mökkipihan keskeisillä alueilla varmistavat helpon ja turvallisen liikkumisen myös ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille. Neutraalit värisävyt kivissä ja laatoissa sulautuvat vaivatta luonnonläheiseen järvimaisemaan. Hiekalla tasattu pohja käytävien välissä odottaa kuntan asentamista.

Pihakiviperheen tuotevalikoimasta löytyvät myös massiivisia laattoja portaiden rakentamiseen, ja eläväisiä askelkiviä kepeiden mökkipolkujen tekemistä varten.

Massiivisia laattoja voidaan hyödyntää vaikkapa veteen johtavien portaiden askelmina.

Kuntta vai nurmikko

Metsänpohjamatto eli kuntta on varteenotettava vaihtoehto leikattavalle nurmikolle luonnon helmaan. Heti asennuksen jälkeen, ja ensimmäisenä kasvukautena, kuntta vaatii säännöllisesti runsasta kastelua, mutta on jatkossa käytännössä hoitovapaa viheralueiden vehreyttäjä. Kunttaa voidaan hyödyntää myös rakentamisen jälkien paikkaamiseen metsäisessä maastossa.

Muurikiviä voi hyödyntää nuotiopaikan rakentamiseen ja istuinpenkin runkona. Vasta asennettu kuntta vaatii runsasta kastelua. Ensimmäisen kasvukauden jälkeen metsänpohjamatto pärjää yleensä omillaan.

Metsänpohjamatto ei kestä kovaa kulutusta, joten jos loma-asunnon pihalle tarvitaan leikki-ja pelitilaa on nurmikko kunttaa parempi vaihtoehto.

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.