Perinteinen tapa viestittää talonväen läsnäolosta isännänviirillä nostaa jälleen päätään. Lujan ja kestävän jalustan lipputangolle voi valaa betonista.

Saloissa liehuvat pitkät ja kapeat viirit olivat ennen vanhaan hyvin yleinen näky niin kesämökeillä kuin omakotitalojen pihapiireissä. Hieno perinteikäs tapa on jälleen yleistymässä etenkin lomalaisten keskuudessa. Kannatellakseen ryhdikkäänä korkeuksissa liehuvaa viiriä tai siniristilippua tanko vaatii lujan ja kestävän jalustan. Sen voi tehdä itse vedestä ja kuivabetonista.

Materiaalit ja työkalut

Kuivabetoni on sekoitus sementtiä, lisäaineita ja hiekkaa. Jauhe on helppoa käsitellä ja käyttää, sillä valumassan valmistamiseksi riittää vain veden lisäys. Työssä tarvitaan lisäksi jonkinlainen sekoitin, esimerkiksi tehokkaaseen porakoneeseen kiinnitetty vispilä, sekoitusastia, lapio, vesivaaka ja valumuotti, jona voidaan käyttää esimerkiksi rumpuputkea.

Valu työvaiheittain

Kaiva kuoppa valumuotin pituuden mukaan ( noin 70 – 80 cm) tulevan maanpinnan korko huomioiden. Sekoita betonimassa valmisbetonipussin ohjeiden mukaisesti ja asenna rumpuputken pätkä kuoppaan pystysuoraan asentoon ulkopuolella olevilla kaivumailla tukien. Vala muotti täyteen betonimassaa ja tiivistä massa kepillä tai sauvatäryttimellä.

Asenna tuoreeseen massaan lipputangon metallijalusta vaakatasoon tangon kaatosuunta huomioiden, ja estä rimoilla jalustan painuminen massaan.

Tiivistä maa-ainekset jalustan ympäriltä veden ja maantiivistimen avulla.

Kiinnitä lipputankoon nuppi ja narut, jonka jälkeen tanko on valmis pystytettäväksi valun kovetuttua. Metallijalustassa olevan kierretangon ja muttereiden avulla tehdään lopullinen hienosäätö ja varmistetaan tangon pystysuora asento.

Lisätietoja isännänviiristä

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.