Syksy on loistava ajankohta uudistaa vanhaa tai rakentaa uutta. Kivi- ja vihertöitä voi tehdä aina maan routaantumiseen saakka. Toteutus on myös mahdollista jaksottaa pidemmälle ajanjaksolle pihasuunnitelman avulla.

Aikansa palvelleen pihapiirin kunnostamistöissä satsattiin etupihan ilmeen ja ulkovalaistuksen kokonaisvaltaiseen uudistamiseen. Muussa osaa luonnonläheistä tonttia saneeraustyö keskittyi lähinnä hoitotyön helpottamiseen; leikattavat nurmialueet korvattiin kuntalla ja seinänvierustoille asennettiin betonilaatat. Syksyllä aloitettu työ saatettiin loppuun seuraavana kesänä.

Harppaus 1990-luvulta nykyaikaan

Keltatiilisen talon etupiha siirtyi piharemontin myötävaikutuksella viime vuosituhannelta 2020-luvulle. Luonnonliuskeet, ja 1990-luvun loppupuolella autotallien edustoilla yleisesti käytetyt sidekivet vaihtuivat saneerauksen myötä nykyaikaisiin betonikiviin ja -laattoihin, käpyvalaisimet uudenaikaisiin pollarivalaisimiin, ja hajanaiset istutukset keskitetiin moderniin muurikivistä tehtyyn kaukaloon.

Sidekivet ja käpyvalaisimet olivat suosittuja pihan elementtejä muutama kymmenen vuotta takaperin. Alkutilanne ennen saneeraustyön aloittamista.

Purkua, mittauksia ja pohjatöitä

Pihan kunnostamistyöt aloitettiin raivaamalla saneerattava alue; purkamalla vanhat kiveykset ja poistamalla kasvillisuus juurineen. Korkomittauksien, ja olemassa olevien maakaapeleiden kartoittamisen jälkeen kone työsti kiveyksien, muurirakenteen ja nurmialueiden pohjat asianmukaisine kallistuksineen. Kaivutöiden yhteydessä upotettiin maahan myös uudet sähkökaapelit tuleville valaisimille.

Kiinteiden ulkovalaisimien kaapelit upotettiin maahan pohjatöiden yhteydessä. Niiden sijainti piha-alueella kirjattiin ylös ja merkattiin lisäksi asianmukaisesti kaivantoon asetetulla kaapelinauhalla.

Kivettäville alueille ja muurin alustalle tehtiin routasuojaus eristelevyjen avulla. Levyt asennettiin tasatulle hiekkapohjalle kallistukset huomioiden.

Kosteuseritys muurille

Korotettu istutuskaukalo tehtiin suorakaiteen muotoisista betonisista muurikivistä. Kaukalo verhottiin sisäpuolelta patolevyllä ennen multatäyttöä. Patolevy estää kosteuden imeytymisen muurikiviin vähentäen kalkkihärmeen muodostumista kiven pintaan.

Betonisista muurikivistä tehty istutuskaukalo elävöittää etupihan ilmettä ja rajaa sisäänkäynnin yhteyteen tehtyä pientä oleskelualuetta.

Siirtonurmella nopeasti vihreää

Vihreytys kävi nopeasti rullaamalla etupihalle valmis nurmimatto.

Kunttaa metsikön reunaan

Epämääräinen nurmikko tontin sivuilla ja takapihalla korvattiin metsänpohjamatolla eli kuntalla. Kahden laatan levyinen kiveys seinän vierustalla palvelee myös käytävänä.

Pihakuvia ennen ja jälkeen kunnostustöiden

Piharemontin myötä sidekivi vaihtui hulekivityyppiseen betonikiveen ja luonnonliuske  tyylikkääseen pintaprofiloituun laattasarjaan, joka asennettiin verhoamaan sisäänkäynnin eteen tehtyä oleskelua-aluetta.

Piharemontin yhteydessä sisäänkäynnin edustalle, muurikivestä tehdyn istutuskaukalon kainaloon rakentui viihtyisä oleskelupatio.

Autotallille johtava, tiililadonnalla toteutettu vaakasuora kiveys rajattiin pystysuuntaan asennetulla betonikiviraidalla.

Sidekivet ja käpyvalaisimet olivat suosittuja pihan elementtejä muutama kymmenen vuotta takaperin. Alkutilanne ennen saneeraustyön aloittamista.

Piharemontti on saatettu päätökseen. Pollarivalaisimet syttyvät pimeneviin iltoihin turvallisuutta ja tunnelmaa tuoden.

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.