Kun tilaa on vähän, on tehtävä valintoja pihan toimintojen suhteen. Suunnittelun avulla puutarhan käyttötarkoitusta on helppo muuttaa elämäntilanteen mukaan.

Trampoliinilla hyppiminen on tämän hetken suosituimpia pihaleikkejä ja liikuntamuotoja. Kookas hyppyalusta on suhteellisen helppo sijoittaa isolle tontille, mutta kun piha on pieni, on mietittävä tarkemmin käyttöneliöiden tärkeysjärjestystä.

Hyppelypaikka vaihtuu kahvittelupatioksi

Jälkikasvun ollessa leikki-iässä puutarhassa eletään lasten ehdoilla. Rinnetontilla sijaitsevan omakotitalon pieneen puutarhaan trampoliini sijoitettiin osaksi laajaa kivettyä patiota betonisista muurikivistä tehdyn tukimuurin syvennykseen. Syvennys mitoitettiin jo pihasuunnitelmaa tehtäessä trampoliinin koon mukaan, ja alusta ladottiin kaarrekivin ympyriäiseen muotoon. Pyöreä kivipatio palvelee tällä hetkellä ensisijaisesti trampan alustana, mutta tarvittaessa myös tilapäisenä kahvittelupaikkana. Kun trampoliinin käyttö vähenee, tai se käy tarpeettomaksi, patio muuntautuu kädenkäänteessä oleskelunurkkaukseksi.

Pienellä rinnetontilla trampoliinin sijainti ratkaistiin sijoittamalla hyppyalusta betonisista muurikivistä tehdyn tukimuurin syvennykseen.

Muurin syvennys ja ympyriäinen kiveys mitoitettiin pihasuunnittelun yhteydessä trampoliinin mittojen mukaan.

Oleskelualueen yhteydessä sijaitseva pyöreä kivipatio muuntautuu hetkessä kahvittelupaikaksi perheen nuorison ohitettua ”trampoliini-iän”.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.