Neliömäiset ja suorakaiteen muotoiset lankkumaiset laatat ovat saamassa uutta jalansijaa omakotitalopihojen päällysteenä. Suunnittelimme mallipihan jossa laattoja on hyödynnetty muun muassa pihan tulotien, autokatoksen alustan ja oleskelualueiden pinnoitteena.

Esimerkkipihan suorakaiteen muotoinen tontti on suuruudeltaan reilut 1000 neliömetriä. Asuinrakennus ja varasto nielevät pinta-alasta noin neljänneksen, joten suunniteltavia ja rakennettavia pihaneliöitä jää vajaa 800.
Pihaa rajaa lähes kauttaaltaan lauta-aita. Toiminnot on keskitetty rakennuksen välittömään läheisyyteen tai tontin rajalle. Nurmialue on yhtenäinen palvellen myös lasten pelikenttänä. Puutarhan kasvillisuus muodostuu raja-aidanteista ja selkeästi rajatuista kompakteista istutusryhmistä.

Lujuutta ajoalustalle

Kohtalaisen tilavalle etupihalle saatiin mukavasti pysäköintilaa kahdelle autolle. Tulotien ja autokatoksen alustan joutuessa pihassa kaikkein kovimmalle rasitukselle panostettiin päällystekivien valinnassa kestävyyteen. Pinnoitteeksi noin 130 neliömetrin alalle valikoitui sileä neliömäinen betonilaatta. Perinteinen suositus ajoalustoille asennettavien laattojen paksuudeksi on 8 cm:ä. Tässä pelattiin varman päälle. Laatoitusta rajaa betoninen reunakivi.

Isokokoisilla laatoilla valmista pintaa syntyy nopeasti. Miinuksena on massiivisten laattojen paino mikä tekee niiden käsittelyn haasteelliseksi. Esimerkiksi kooltaan 70 cm x 70 cm:ä betonilaatta painaa lähes 100 kg, ja 60 cm x 60 cm:ä laattakin yli 60 kg. Painavien laattojen asentamisessa onkin ammattikivimiehistä ja heidän apuvälineistään iso apu.
Pihalaattojen valikoimista löytyy toki myös kooltaan pienempiä ja helpommin käsipelissä liikuteltavia 8 cm:n paksuisia laattoja.

Pieniä paksuja laattoja jaksaa vielä siirrellä käsipelin. Esimerkiksi kooltaan 27,8 x 27,8 x 8 cm laatta painaa noin 15 kg.

Tilaa aurauslumelle

Runsaslumisen talven myötä lumenkasauspaikoille on ollut tilausta eteläisintä Suomea myöten. Suunnitelmassa on jätetty kiveysten reunamilla sijaitseville nurmialueille tilaa aurauslumille. Autopaikan kupeella kasvillisuuden välissä on lisäksi pieni seulanpääkivin verhottu tila jota voi hyödyntää samaan tarkoitukseen. Vettä läpäisevät hulevesikivet ovat myös käyttökelpoisia ”lumenkasauspisteen” verhouskivinä.

Yhdistävä käytävä betonikivistä

Etupihan kiveyksen ja talon takana sijaitsevan oleskelualueen yhdistää rakennuksen seinälinjoja myötäilevä käytävä, joka laajenee varaston kulmalla tomutustelineen alustaksi. Käytävän pinnoitteena on suorakaiteen muotoinen 6 cm:ä paksu betonikivi perinteisellä tiililadontakuviolla totetutettuna.

Lapsiperheissä betonikivillä pinnoitettua käytävää voi piristää vaikkapa laatoista asennetulla hyppyruudukolla.

Laattasarjalla elävyyttä patiolle

Yhdistelmäkiveykset pääsevät hyvin oikeuksiinsa laajoilla pinnoitettavilla alueilla. Rakennuksen jatkeena sijaitsevalle noin 70 neliömetrin kiviterassille eläväinen ladonta tuo toivottua monimuotoisuutta. Suunnittelu- ja asennustyötä helpottavat laatta- ja kivisarjat joiden ladontakuviot on mietitty valmiiksi kivien valmistajan puolesta. Sarjat koostuvat yleensä 3 – 6 erikokoisesta kivestä tuoteperheestä riippuen.

Monipuoliset muurit

Muurikivistä tehdyt suorakaiteen muotoiset korotetut istutuskaukalot lisäävät laajan pation viihtyisyyttä ja palvelevat samalla ryhdikkäinä tilanjakajina terassin ja muun puutarhan välillä. Puolen metrin korkuiset muurirakennelmat varmistavat samalla koristekasveille hyvän multatilan. Kasvillisuuden lomaan on lisäksi sijoitettu muutama pollarivalaisin luomaan tunnelmaa hämärtyviin kesäiltoihin.

Laatta- ja kivisarjoista ladottu pinnoite on tyylikäs ja eläväinen. Kaivon kansi ei häiritse kokonaisuutta kun sen ympäryksen verhoaa siististi betonikivin.

Tontin molemmissa takakulmissa osittain kaarevat matalat muurit kehystävät kahta toiminnoiltaan poikkeavaa pihan osa-aluetta; hyötypuutarhaa ja trampoliininurkkausta. Näitä alueita verhoaa koristesora tai vaihtoehtoisesti värjätty puuhake 5 cm:n kerroksena katekankaan päälle levitettynä.

Muurikivityyppeihin voi tutustua valmistajien kotisivuilla. Sekä kantikkaiden että kaarevien muurien toteuttamiseen löytyy erilaisia vaihtoehtoja.

Yhteen niputetut toiminnot

Pihan perällä aurinkoisella paikalla, puisen pergolan katveessa, sijaitsee viihtyisä pieni kahvittelupatio. Patio on osa viidenkymmenen neliömetrin kokoista puutarhakompleksia, jonka muita ”osapuolia” ovat työvälinevaja, polttopuiden pilkontaan ja varastointiin tarkoitettu tila, sekä pieni yrttitarha viljelylaatikoineen.

Patio on päällystetty perusharmaalla betonilaatta. Viljelysalueen pinnoitteena ja laatikoiden rakennusmateriaalina on käytetty lehtikuusilautaa. Puoliympyrän muotoinen pirteä kiveys työkaluvajan edustalla on toteutettu ympyriäiseen muotoon taipuvilla Klassikkokivillä.

Pieni patio pergoloineen pihan perällä on viihtyisä seurustelu- ja kahvittelupaikka.

Hoitoa helpottavat pointit

Betonilaatoitukset ja -kiveykset tulevat jo sinällään toimeen kohtuullisella huolenpidolla. Pihan hoitotyötä helpottavat lisäksi yhtenäinen nurmialue, selkeät massaistutukset ja nurmipinnan tasoon asennetut pihakivirajaukset. Seinän vierustojen ohella laattoja on sijoitettu esimerkiksi muurien tyville, jolloin trimmeröitäviä heinätupsuja ei ruohonleikkuun jäljeltä juurikaan jää jäljelle.

Pieni hyötytarha on rajattu nurmipinnan tasoon upotetulla muurikiven kansikivellä. Koristesoraverhouksen alla oleva katekangas hillitsee rikkaruohojen kasvua.

Muurin tyvelle nurmpinnan tasoon asennettu kivirajaus poistaa trimmeröinnin tarpeen ruohonleikkuun jäljiltä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.