Jokainen puutarha on erilainen ja laadittava suunnitelma uniikki. Suunnittelutyön hintahaitari on niinikään väljä perustuen muun muassa kohteen kokoon, toimeksiannon laajuuteen, työn määrään ja vaativuuteen, sekä suunnittelijan koulutukseen ja kokemukseen.

Pihasuunnitelma voi olla pelkkä luonnostyyppinen hahmotelma puutarhasta ja sen toiminnoista, tai täydellinen paketti sisältäen varsinaisen suunnitelman lisäksi nipun detaljipiirustuksia, määräluetteloita ja työselostuksia. Mitä yksityiskohtaisempi ja tarkempi suunnitelma, sitä enemmän työtä ja kalliimpi hinta.

Pihasuunnitelman sisältö

Suunnitelman sisältö riippuu asiakakkaan toiveista. Piharakentajat kaipaavat toisinaan pihasuunnittelijalta vain uskonvahvistusta omille ajatuksilleen. Ammattilaisen tehtäväksi jää tällöin karsia pois mahdolliset virheet, ja ehdottaa epäkelpojen ideoiden tilalle korvaavia ratkaisuja. Tee-se- itse rakentajaa palvelee yleensä hyvin ns. yleissuunnitelma, joka sijoittaa tontille pihan eri toiminnot kuten tiestön, huoltopihan, oleskelun, hyötypuutarhan, kasvillisuuden, kiveykset, leikkialueen yms. Joskus jopa pelkkä ammattilaisen konsultointikäynti saattaa riittää.

Jos pihan haluaa teettää ulkopuolisella, ja kilpailuttaa rakennusurakka, on suunnitelman hyvä olla mahdollisimman yksityiskohtainen vertailukelpoisten tarjousten saamiseksi.

Pihasuunnitelman on tärkeää olla mittakaavassa piirsipä sen käsin tai koneella. Työn laajuus kannattaa sopia suunnittelijan kanssa etukäteen. Yleissuunnitelmaa voidaan täydentää tarpeen mukaan muun muuassa seuraavilla detaljeilla, määräluetteloilla ja asiakirjoilla :

 • Hulevesisuunnitelma
 • Multaussuunnitelma
 • Erilaiset detaljipiirrustukset
 • Valaistussuunnitelma
 • Istutussuunnitelma määräluetteloineen
 • Kiveyssuunnitelma määräluetteloineen
 • Vihetyöselitys
 • Hoito-ohjeet
 • Kustannusarvio

Pihan kokonaisvaltaisessa suunnittelutyössä voidaan tarvita useamman eri alan ammattiosaajaa. Työnjaosta on hyvä neuvotella osapuolten kanssa jo hankkeen alkuvaiheessa.

Kunnostussuunnitelman laatiminen

Saneerattavan pihan suunnittelu on usein työläämpää mitä puhtaalta pöydältä lähtevän uudisrakennuksen pihan. Työn määrää nostavat muun muassa olemassa olevan säilytettävän ja poistettavan kasvillisuuden kartoitustyö. Ylimääräistä päänvaivaa aiheutuu toisinaan myös puutteellisista lähtötiedoista johtuen siitä ettei vanha asemapiirros vastaa tontin nykytilannetta.

Pihasuunnitelman hinta

Pihasuunnitelman laatimiselle ei ole listahintaa. Alla luettellut taksat ovat vain suuntaa antavia, kustannukset neuvotellaan aina pihakohtaisesti. Hintalappu poikkeaa lisäksi jonkin verran paikkakunnan sijainnista riippuen.

 • Luonnostyyppinen mittakaavaan piirretty yleissuunnitelma alkaen 800 – 1500 e
 • Piha- ja istutussuunnitelma pihan koosta, maastosta ja asukkaiden toiveista riippuen 2000 e – 6000 e
 • Rakenne- ja deltajisuunnitelmat alkaen 500 e
 • Työselostukset alkaen 300 e
 • Konsultointikäynti 100 – 300 e / h

( hintaesimerkit lähde e-pressi / Viherympäristöliitto ry, Maisemasuunnittelijat ry )

Pihasuunnitelma on hintansa väärti. Sen avulla voidaan haarukoida kustannuksia ja jaksottaa tarvittaessa pihan toteutus useammalle vuodelle.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.