Viljelybuumin myötä hyötypuutarhan viihtyisyyteen satsataan enenevässä määrin. Parhaimmillaan hyvin hoidettu kasvimaa kukkivine yrtteineen kilpailee pihan katseenvangitsijan tittelistä yhdessä koristekasvi-istutusten kanssa.

Kukkapenkeistä tutut reunustukset kohentavat myös viljelyspalstojen ulkoasua. Betonisen pihakivirajauksen sisään voi sulkea pienen viehättävän yrttitarhan tai satoisan kasvimaan, tai vaikkapa kokonaisen hyötypuutarhan marjapensaineen. Selkeä rajaus helpottaa puutarhan ylläpitoa ja vaikuttaa positiivisesti koko pihan ilmeeseen.

Simppelisti laatalla

Betonilaatat ovat yksinkertainen ratkaisu kasvimaan rajaukseksi. Laattoja voidaan  hyödyntää myös askelkivinä viljelysten väleissä helpottamaan kulkua ja hoitotyötä.

Betonilaattarajaus liittää kasvimaan ja pienen kasvihuoneen yhtenäiseksi hyötypuutarhaksi. Laatat palvelevat hyvin myös kasvihuoneen alustana.

Vanhat betonilaatat on kierrätetty  marjatarhan rajaukseksi pihan saneeraustyön yhteydessä.  Singeliverhouksen alle  asennettu katekangas pitää rikkaruohojen kasvun kurissa.

Poista humusmaata, asenna sorapatjalle

Pihakivistä tehtävä rajaus pohjataan vaihtamalla humusmaa murskesoraan noin pistolapion terän syvyydeltä ja hieman reunusmateriaalin leveyttä laajemmalta. Sorakerros tiivistetään ennen ohuen asennushiekkakerroksen levittämistä ja kivien asentamista.
Nurmikon hoidon kannalta on oleellista että kivet ja laatat asennetaan nurmipinnan tasoon, tällöin leikkurin terä ei kolise reunuskiviin ja kasvimaan ympäryksestä tulee leikkuun jäljiltä kerralla siisti.

Jos rajaukseen halutaan kaarevuutta kannattaa reunus asentaa betonikivistä esimerkiksi kahden kiven raitana. Kivet asennetaan noin pistolapion terän syvyisen tiivistetyn sorapatjan päälle nurmipinnan tasoon ja saumataan kivettömällä hiekalla.

Korotettu reunus muurikivistä

Muurikivistä saa näppärästi ladottua korotetun reunuksen kasvimaalle ja samalla syntyy hyvä multatila viljelyskasveille.

Muurin rakentaminen

Laatat muurikivireunuksen tyvellä helpottavat nurmikon leikkaamista.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.