Istutusten rajaaminen helpottaa hoitotyötä ja tuo kasvit paremmin esille.
Autotallin seinustan rikkaruohottunut sekaistutus sai kaivattua selkeyttä kivisillä kehyksillä ja uusilla pensastaimilla.

Kasviryhmän uudistamiseen päädyttiin istutusten heinityttyä niin pahasti ettei kitkemisestä enää ollut apua niiden kaunistamiseksi. Samalla päätettiin pienentää ryhmän kokoa, sillä talon nykyisten asukkaiden ajankäyttö ja intressi puutarhanhoitoon oli rajallinen. Työ aloitettiin raivaamalla kaikki kasvillisuus pois ja purkamalla seinänvierustan vanha laatoitus.

Rikkaruohottuneen humusmaan poistamisessa ja kiveyksien pohjauksisissa käytettiin apuna pienkaivuria. Ennen kaivutöiden aloittamista varmistettiin ettei seinänvierustalla ole maanalaisia kaapeleita tai putkia. Yhteydenotto sähköyhtiöön ja verkko-operaattoriin kannattaa. Katkaisemalla kaapelin voi pienelläkin työmaalla aikaansaada huomattavan vahingon, töiden viivästymisen, ja itselleen ison laskun.

Autokatoksen seinänvierusta kaivettiin kokonaan auki ja kaivantoa täytettiin murskesoralla tulevan muurirajauksen ja betonikiveyksien alalta. Kantava kerros tiivistettiin 80 kg:n tärylätkällä ennen asennushiekan levittämistä ja kivien asentamista. Keskelle aluetta jätettiin multatila tuleville istutuksille.

Umpinaisista muurikivistä ladottiin pensasryhmälle selkeät raamit. Vanhat pesubetonilaatat puhdistettiin painepesurilla ja kierrätettiin takaisin autotallin seinänvierustalle. Ilmeikäs Louhikivi istuu napakasti muurikivien ja betonisten reunakivien väliin.

Kasviryhmän saneerauksen myötä myös pihan tulotien ilme uusiutui kertaheitolla.

Kolmen vuoden kuluttua istutuksesta ovat loistoangervot kasvaneet täyteen mittaansa. Pensaan kaikki versot kannattaa typistää noin 10 cm mittaisiksi muutaman vuoden väliajoin niin kasvu pysyy kurissa. Laji kestää hyvin leikkaamista, ja kukkii jo samana kesänä hoitotoimenpiteestä huolimatta.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.