Kun asianmukaisesti routaeristetty kiveys elää; painuu renkaiden alla ja liikkuu sijoiltaan, on syytä haettava muualta kuin eristyksen puutteesta.

Ajoalustan kiveykset joutuvat pihassa koville. Muun muassa massiiviset nykyautot ja talvipuhtaanapito heittävät pinnoitteille oman haasteensa. Omakotitalonpihan reilut 10 vuotta sitten parkettiladonnalla toteutetun autokatoksen edustan kiveyksen vesipesu paljasti karun todellisuuden. Betonikivet olivat painuneet renkaiden alla ja pinnoite liikkunut myös sivusuunnassa.

Puutteellinen reunatuki

Yksi syy pinnoitteen elämiseen löytyi puutteellisesta reunatuennasta. Kiveyksen tukemiseen käytetty puulankku oli vuosien saatossa antanut periksi ja taipunut. Näin ollen päällyste oli päässyt liikkumaan sivusuunnassa jyrkästi autoa käännettäessä.

Paksulti asennushiekkaa

Betonikiveyksen eduksi luettakoon että pinnoite on mahdollista tarvittaessa korjata. Työ aloitettiin purkamalla autotallin edustan kiveys. Kivien poistamisen yhteydessä kävi ilmi että asennushiekkakerros oli alun perin ollut hieman turhan paksu, mikä selitti betonikivien painumisen renkaiden alta.

Pohjan työstämistä

Purkutyön jälkeen pohja vaati pienen kivituhkatäydennyksen ja tiivistämisen tärylevyllä.
Asennushiekkana palveli maa-ainestäydennyksenä käytetty kivituhka. Sitä levitettiin vain nimeksi ennen betonikivien asentamista.

”Parketin” uudelleenasentaminen

Kiveyksen elämisestä huolimatta betonikivet olivat säilyneet täysin ehjinä, joten entiset kivet asennettiin takaisin samalla parkettiladontakuviolla kuin aikaisemmin.

Lankku vaihtuu betoniseen reunakiveen

Kiveys viimeisteltiin tukemalla pinnoite betonisella reunakivellä, joka ei säihkädä säiden vaihtelua ja pitää kiveyksen liikkumatta paikoillaan.

Valmista vajaassa kahdessa päivässä

Saneerattu kiveys autotallin edustalla on lähes uudenveroinen ja valmiina käyttöön puolentoista päivän uurastuksen jäljiltä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.