Haluatko puutarhaasi lisää perhosia tai kaipaatko tyylikästä vehreyttä varjoon ? Suunnittelimme kaksi kukkapenkkiä monivuotisista kukista hoitoa helpottavalla pihakivirajauksella, toisen ryhmän aurinkoon ja toisen varjoon.

Kukkapenkin rajaukseen voi käyttää betonikiviä- ja laattoja, muurikivien kansikiviä tai siroja betonisia reunakiviä kuten esimerkkinä olevassa pihassa on tehty.

TYÖVAIHEET :

1. Merkkaa kukkapenkin kulmat maastoon merkkikepein. Huomio mitoituksessa myös varaus tulevan rajauksen pohjaukselle (n.30 cm) .

2. Poista nurmikko ja kaiva yhtenäinen, noin 40 cm syvä kaivanto.

3. Laita kaivannon reunoille raekooltaan 0-16 mm murskesoraa kivirajauksen pohjaksi ja täytä keskiosa mullalla. Multa tukee murskesoraa estäen soran leviämisen tiivistettäessä.

4. Tiivistä murskesora pienellä tärylevyllä tai vaikkapa kotitekoisella juntalla.

5. Tee pohjan hienosäätö kivettömällä asennushiekalla ja asenna kivet nurmipinnan kanssa samaan tasoon. Siisti 90 ° kulma vaatii hieman leikkaamista rajattaessa kukkapenkkiä reunakivillä.

6. Tue rajauskivet tarvittaessa ulkopuolelta esimerkiksi murskesoralla joka poljetaan tiiviisti kiveä vasten. Tuennan voi tehdä myös maan alle piiloon jäävällä laudalla, joka varmistaa reunuksen paikoillaan pysymisen.

7. Tiivistä polkemalla multakerrosta ja lisää multaa niin että kasvualusta jää hieman koholle. Käytä hyvälaatuista rikkaruohotonta multaa.

Kuvan reunakivillä rajattu kukkapenkki tehtiin pihan kunnostamistyön yhteydessä. Kääpiöhavukasveja täydentämään talon emäntä istutti ensimmäisenä kesänä kasvattamiaan kesäkukkia, samettiruusuja ja neilikoita.

Olemassa olevan kukkapenkin reunustaminen

Voit reunustaa pihakivillä helposti myös olemassa olevan kukkapenkin tai kasviryhmän. Poista penkin ympäriltä humusmaata pistolapion kärjen syvyydeltä ja leveydeltä. Täytä kaivanto murskesoralla, tiivistä ja asenna kivet maanpinnan tasoon.

Esimerkki perennaryhmät aurinkoon ja varjoon

Sinipunainen perhospenkki aurinkoon

Kooltaan 2 x 4 metriä kukkapenkin perennat ovat perhosia ja pölyttäjiä houkuttelevia lajeja. Ryhmän keskuskukat kasvavat 60 – 80 cm korkeiksi ja reunuskasvit 30 – 50 cm korkeiksi.

Vehreyttä vähään valoon

Varjon kukkapenkissä perennojen suurin koristearvo on lehtien eri muodoissa ja väreissä. Ryhmän keskellä olevat kookkaat lajit saattavat kasvaa jopa yli metrin korkuisiksi, reunuskasvit ovat 40 – 60 cm korkeita.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.